ESKA - Sušenje čokota vinove loze

Više
25 avg 2021 13:59 #46924 od Nevzatović Jelena
ЕСКА – сушење чокота винове лозе
Еска или апоплексија винове лозе је комплексно обољење које изазива сушење чокота винове лозе. Сушење чокота је пре свега болест одрвенелих делова чокота (стабло, кордуница), тако да се чешће јавља у старијим засадима (засади старости преко 8 година), али је у последњих петнаестак година примећено и сушење млађих чокота, старих 3 до 4 године.
Узроци сушења винове лозе проузрокује комплекс гљива: Phaeomoniella chlamydospora, Phaeoacremonium spp. и Fomitiporia mediterranea. Многи аспекти из биологије проузроковача сушења винове лозе још нису до краја разрешени. Услед присуства комплекса гљива долази до сушења делова или целих чокота. На листу се прво јавља некроза између нерава, при чему они остају зелени. Лист поприма специфичан изглед „тигрових шара“. Истовремено се суше леторасти, бобице на грозду се смежуравају, и на крају се читав чокот осуши. Све те промене на листовима и на спољашњем изгледу чокота су последице промена које су настале у унутрашњости чокота. На попречном пресеку може се видети некроза спроводних судова. Први симптоми сушења винове лозе уочавају се почетком лета. Овакви чокоти живе одређено време. Након тога неки чокоти се опораве, а неки се потпуно осуше. Главне инфекције настају на месту јачег орезивања, а најинтензивније инфекције се дешавају у условима ране зимске резидбе која се обавља током децембра или јануара. У таквим условима спорије је зарастање рана па су дуже изложене патогенима.
Главне мере заштите од појаве еске су превентивне. Једна од првих мера је каснија зимска резидба (друга половина фебруара или март). Маказе којима се врши резидба треба дезинфиковати. Резидбом уклањати заражене делове. Након резидбе дезинфиковати пресеке. Поред ових мера, ту је и коришћење сертификованог садног материјала. Што се тиче хемијских мера заштите, за сада не постоје фунгициди којима би се успешно могла спречити појава или ширење ове болести.
Јелена Невзатовић, саветодавац за заштиту биља
ПССС Пољосавет Лозница
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.355 sekundi
Powered by Kunena Forum