TRIPSI NA NEKTARINAMA I BRESKVAMA

Više
19 jul 2021 12:30 #46665 od Stojkić Slavica
TRIPSI NA NEKTARINAMA I BRESKVAMA

Tripsi su veoma sitni insekti čija se dužina tela kreće oko 1milimetra. Krila su im jako uska i na ivicama obrasla dlačicama koje podsećaju na rese, pa ih još nazivaju i resokrilcima. Nisu dobri letači ali moguće je njihovo prenošenje vetrom na određene udaljenosti.Tripsi izazivaju štete na mnogim poljoprivrednim kulturama: breskvi, nektarini,šljivi, kruški, malini, kupini,vinovoj lozi, paprici, lubenici, kupusu, krstavcima, boraniji, krompiru, kukuruzu, duvanu, soji, pšenici.
Štete mogu da budu direktne i indirektne.
Direktne štete od ishrane mogu da dovedu do različitih nekroza i deformiteta na plodovima i listovima. Indirektne štete nanose kao prenosioci velikog broja virusa.
Poslednjih nekoliko godina registruju se velike štete na plodovima nektarine i breskve. Ishranom larvi i odraslih jedinki mladim na plodovima dolazi do pojave nekroze i ožiljaka , plodovi dobijaju beličastu prevlaku, koja podseća na pepelnicu. Sa porastom plodova ožiljci rastu i čitavi plodovi se deformišu, pucaju i gube tržišnu vrednost.
Prezimljava kao odrasla jedinka, pojavljuju se sredinom marta i u zasadima se prvo registruje na korovskim biljkama. Sa korova prelazi na zatvorene cvetne pupoljke. Tokom celog perioda cvetanja jedinke se nalaze na cvetovima, a krajem aprila uočavaju se prve larve na tek zametnutim plodovima, na kojima i prave štete. Masovna pojava ove štetočine uslovljena je globalnim klimatskim promenama. Tokom godine ima više generacija. Najveći broj generacija ima u godinama sa sušnim i toplim prolećem i letom.
Suzbijanje tripsa u breskvama i nektarinama je dosta složeno, s obzirom da se najveća brojnost tripsa javlja u periodu cvetanja kada su prisutne pčele i drugi oprašivači.
Suzbijanje korova u voćnjaku i oko njega je bitna mera u suzbijanju tripsa s obzirom da on prezimljava na korovskim biljkama. Ovu meru treba izvesti pre cvetanja .
Prvi tretman izvodi se u periodu opadanja latica kada cvetovi više ne privlače oprašivače, drugi tretman izvesti u periodu drugog opadanja plodova. U koliko je napad tripsa u prethodnoj godini bio velik , preporučuje se i tretman neposredno pre cvetanja. U precvetavanju mogu se koristiti neonikotinoidi (acetamiprid, tiakloprid, taimetoksam), hlorpirifos i piretroidi a kasnije Laser 240-SC (spinosad) u dozi 0,7l /ha,. U fenofazi formiranja plodova može se koristiti Exirel 0,06%.

Insekticidi kojima se mogu suzbijati tripsi

Exirel –(umereno toksičan za pčele)
Laser- (umereno toksičan za pčele)
Mavrik - (jako nisko toksičan za pčele)
Calypso- (jako nisko toksičan za pčele)
Kestrel i Tonus- (umereno toksični za pčele)
Actara - (jako toksična za pčele)
Dicarzol-(jakop toksičan za pčele)
Preparati na bazi bifentrina (jako toksični za pčele)


Savetodavac Slavica Stojkić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.315 sekundi
Powered by Kunena Forum