Leskina lisna vaš

Više
15 jun 2021 10:31 #46171 od Nevzatović Jelena
Лескина лисна ваш (Myzocallis coryli)
Лисне ваши се веома често могу наћи у засадима леске, али имају мањи значај у производњи. Штете које ова ваш наноси могу бити директне и индиректне. Директне штете настају исхраном на листовима, а индиректне су последица лучења медне росе на којој се развијају разне сапрофитне гљиве тзв. чађавице.
Лескина лисна ваш презимљава у стадијуму јаја која у октобру женка положe на двогодишњим и трогодишњим гранама или на ожиљцима после опадања листова или око пупољака. Јаја су положена појединачно. Свеже положена јаја су бледо-жуте боје, док сазревањем постају црна и сјајна. У пролеће се пиле оснивачице које се прво хране на пупољцима, а потом и на наличју листова. Одрасле оснивачице након 2 до 3 недеље рађају велики број вивипара. Вивипаре се током лета хране на наличју листа, као и на млађим леторастима. Бројност ваши је највећа током маја и јуна месеца. У јесен се јављају полне форме, а након копулације женке полажу презимљујућа јаја.
На почетку формирања колонија, лисне ваши се ефикасно могу сузбити инсектицидима на бази а.м. ацетамиприд у конц. 0,025% или инсектицидима на бази а.м. делтаметрин у конц. 0,03-0,05%.
Јелена Невзатовић , саветодавац за заштиту биља
ПССС Пољосавет Лозница

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.287 sekundi
Powered by Kunena Forum