Зелено увенуће (Verticillium albo-atrum) - заштита биља

Više
02 jun 2021 09:02 #45974 od Galović Branko
Зелено увенуће је веома распрострањено обољење. Спада у веома штетна обољења и тешко се сузбијају. Чешће се јавља у заштићеном простору због немогућности примене плодореда. Штете од увенућа су значајне, принос може бити смањен до 90%.
Вертициллиум сп. је полифагни паразит. Паразитира преко 200 биљних врста из различитих фамилија. Међу њима су важне гајене биљке, као што су:паприка, парадајз,лубенице итд.
Први знак болести је губљење тургора и увенуће биљака. На почетку се, само у најтоплијем делу дана испољавају симптоми. Биљке могу да заостају у порасту због скраћивања интернодија. Касније се вењење све више појачава и настаје трајно увенуће биљака. На приземном делу стабла се уочавају симптоми некрозе. Рано заражене биљке не формирају плодове.
Паразит се одржава у зараженим биљним остацима и у земљишту у виду мицелија. Ови трајни органи могу да задрже виталност 2-3, а изузетно 15 година. Зараза се оставрује преко коренових длачица или преко повреда. Мицелија се преноси ветром и кишним капима. Оптимална температура за развиј патогена је изнад 20 степени, максимална 27, минимална 8 степени.
Јако је тешко спровести мере хемијске борбе, у смислу сузбијања у вегетацијоном периоду биљке. Потребно је извршити дезинфекцију земљишта. При избору сорте, бирати отпорне. Умерено ђубрење, поготово азотним ђубривима која негативно делују на отпорност биљке.

Branko Galović dipl.inž. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.430 sekundi
Powered by Kunena Forum