Trulež korena maline-Phytophtora fragarie var.rubi-Ljijana Jeremić

Više
01 apr 2021 12:32 - 01 apr 2021 12:32 #45376 od Jeremić Ljiljana
Patogen je na listi karantinskih štetnih organizama i može naneti značajne štete u proizvodnji maline.Zaraza se može ostvariti zaraženim sadnim materijalom.To je zemljišni patogen čijem širenju pogoduje visoka vlažnost zemljišta (slabo propustljiva zemljišta).Može se preneti navodnjavanjem korišćenjem vode za zalivanje gde je prisutan patogen.U uslovima visoke vlažnosti zemljišta oslobađaju se zoospore i dolazi do inficiranja korena. Ako je zemljište zaraženo patogen može da se održi 4-15 godina iako se malina ne gaji na toj parceli.
Prvi simptomi se prvo mogu uočiti uočavaju na nižim delovima parcela zbog veće vlažnosti. Najčešće dolazi do sušenja nekoliko biljaka u grupi. Bolest može prouzrokuovati sušenje jednogodišnjih (mladi izdanci) i dvogodišnjih (rodnih) izdanaka. Na mladim izdancima se javljaju ulegnute vodenaste pege, kasnije dolazi najpre do žutila a zatim i do sušenja biljaka. Na zaraženim rodnim izdancima bočne grane sa listovima žute, venu i suše se duž glavnog nerva i između bočnih nerava.Mladi izdanci se suše i srpasto povijaju. Prilikom jačih zaraza rodni lastari se suše pre dozrevanja plodova a često i tokom berbe. Struganjem kore sa zaraženog korena i korenovog vrata uočavaju se delovi crvenkastobraon ili braonkastocrne boje.Između obolelog i zdravog tkiva javlja se jasna linija razdvajanja što može biti pouzdan dijagnostički znak prisustva truleži korena maline.Zaražene biljke su sa slabo razvijenim korenom.
Suzbijanje plamenjače korena maline
U cilju suzbijanja plamenjače preporučuju se sledeće mere:
-Zdrav sadni materijal
-Malinjake podizati na dreniranim i ocednim zemljištima a nepropusna zemljišta treba drenirati
-Prilikom sadnje praviti bankova ( 30-40cm) koji omogućavaju razvoj korena u zemlji koja je bolje drenirana od ostalog dela zasada,
-Za podizanje malinjaka koristiti sorte koje pokazuju veći stepen otpornosi (najzastupljenija sorta Vilamet je vrlo osetljiva, sorta Miker pokazuje izvesni stepen rezistentnosti);
-Ukoliko se pojave obolele biljke, treba ih izvaditi i spaliti. Od mesta zaraze obolelih biljaka, u dužini od dva metra levo i desno, treba zaliti rastvorom fungicidana bazi a.m.(metalaksil+bakar)-Ridomil gold-1,5 l/ha ili ako se ne izvade biljke primenom istog fungicida u količini 0,2 l rastvora 0,2%-og zalivanjem svake biljke ili primena Ridomil MZ-a (a.m.metalaksil+mankozeb) u jesen pre kiša i na proleće .Folijarna primena fungicida na bazi a.m.fosetil-aluminiuma-Aliette flach u proleće, kada se prirast poveća za 7,5 cm, takođe može dati zadovoljavajuće rezultate ali samo kod manje osetljivih sorti i u uslovima koji nisu povoljni za razvoj bolesti.

Savetodavac za zaštitu bilja
dipl.inž.Ljiljana Jeremić
Last edit: 01 apr 2021 12:32 by Jeremić Ljiljana.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.345 sekundi
Powered by Kunena Forum