CRNA TRULEŽ VINOVE LOZE (Guignardia bidwellii)

Više
04 mar 2021 14:32 #44804 od Stojkić Slavica
CRNA TRULEŽ VINOVE LOZE (Guignardia bidwellii)

Zaštita vinove loze uglavnom je usmerena na tri najbitnije i najdestruktivnije bolesti i to : na plamenjaču, pepelnicu i sivu trulež (botritis). Plamenjača i pepelnica su obeležile mnoge vegetacije i uzimale svoj danak. Tako da u nekim godinama koje su bile vrlo povoljne za razvoj ovih bolesti mnogi vinogradari su ostajali bez grožđa. Značajno mesto zauzima i siva trulež čiji se simptomi javljaju nešto kasnije od plamenjače i pepelnice i koju je tada teško suzbiti.
Pored navedenih bolesti poslednjih godina se javlja i crna trulež , oboljenje koje prouzrokuje gljiva (Guignardia bidwellii). U drugim zemljama ova bolest je već duži niz godina prisutna u vinogradima i ugrožva proizvodnju grožđa. Kod nas je takođe, prisutna ali je uvek bila u drugom planu. Ova bolest se razlikuje od plamenjače, jer se sporo širi i rano ostvaruje zarazu. Napada sve delove vinove loze.
Na lišću se u proleće i početkom leta javljaju male okrugle pege. Njihova boja zavisi od sorte grožđa. Ograničene su zonom tamnomrke boje . Na bobicama se bolest ispoljava u vidu sitnih tačkastih pegica koje su ograničene mrkim prstenom koji se može proširiti i do 1cm u toku jednog dana.Za nekoliko dana bobica se suši , smežura i postaje tvrda kao tamno plava mumija. Ceo grozd može biti zahvaćen bolešću. Gljiva prezimljava u opalim bobicama na površini zemljišta ili na zaraženim grozdovima na čokotu. Infekcija se kao i za druge bolesti ostvaruje posle kiše . Najbitnije je sprečiti primarne zaraze koje su vrlo rane. U suprotnom ako dođe do zaraze u okviru pega se formiraju piknidi sa piknosporama koje služe za dalje širenje bolesti, koja se može širiti i vetrom. Bobice su najosetljivije u precvetavanju.
Mere suzbijanja: mehaničke i hemijske
Mehaničke: Uklanjanje zaraženih mumificiranih grozdova čime se smanjuje infektivni potencijal. Hemijske mere se zasnivaju na korišćenju protektivnih fungicida na bazi ( folpeta, kaptana, mankozeba i dr.) kao i preparata na bazi krezoksi –metila koji se koriste u redovnom programu zaštite vinove loze. Suzbijanje crne truleži počinje nešto ranijim tretmanima kao i suzbijanje pepelnice, kada su lastaru dužine 10-15 cm i traje do početka zrenja grožđa. Dalja tretiranja se izvode u intervalu 10-14 dana preparatima koji služe za suzbijanje pepenice i plamenjače. Po završenom cvetanju ovim preparatima dodavati i preparate za suzbijanje Botritisa koji će delovati i na crnu trulež.

Savetodavac: Slavica Stojkić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.442 sekundi
Powered by Kunena Forum