Siva pegavost lista pšenice

Više
22 feb 2021 09:26 #44594 od Svetozarević Slavica
Siva pegavost lista je bolest koja se javlja u usevu pšenice svake godine u različitom stepenu inteziteta pri čemu može prouzrokovati značajno smanjenje prinosa. Prouzrokovač ove bolesti je fitopatogena gljiva Mycosphaerella graminicola (sinonim Septoria tritici) koja prouzrokuje sušenje delova lista ili celih listova i gubitak u težini zrna i prinosu.

Simptomi se prvo uočavaju na donjem lišću pšenice tokom jeseni u vidu hlorotičnih pega nepravilnog oblika. Unutar pega formiraju se crna telašca (piknidi) koja ukazuju da je biljka zaražena fitopatogenom gljivom. Tokom proleća i početkom leta simptomi sive pegavosti lista su najtipičniji.

Patogen prezimljava piknidima na biljnim ostacima i samoniklim biljkama i predstavlja primarni izvor infekcije. U jesen i proleće iz piknida se oslobaćaju piknospore prilikom padavina i nošene kapima kiše dospevaju na list i prodiru u biljku kroz stomine otvore pri čemu nastaje infekcija. Ukoliko maj i jun obiluju padavinama postoji veliki rizik od pojave sive pegavosti na listu zastavičaru što direkno utiče na smanjenje prinosa.

Uspešno sprečavanje pojave patogena postiže se primenom integralnih mera zaštite i to: plodored, gajenje tolerantnih sorti, uništavanje biljnih ostataka i hemijske mere zaštite. Po postizanju praga štetnosti (10% biljaka sa simptomima na listu drugog kolenca) potrebno je primeniti hemijske mere zaštite i to preparatima na bazi hlorotalonila, tiofanat-metil+epoksikonazol, azoksistrobin+ciprokonazol i druge registrovane preparate za suzbijanje pegavosti lista. Septoria tritici veoma često stvara rezistentnost na fungicide zato je potrebno tokom vegetacije primeniti preparate različitih aktivnih materija i mehanizma delovanja.

dipl.inž. Slavica Svetozarević PSSS Negotin

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.481 sekundi
Powered by Kunena Forum