ŠLjIVINA VAŠ KOVRDžALICA (Brachycaudus helichrysi)

Više
25 dec 2020 13:33 #43954 od Dražić Milena
Na teritoriji Kolubarskog okruga vremenski uslovi su bili povoljni za razvoj šljivine vaši kovrdžalice.
Šljivina vaš kovrdžalica je kosmopolitska vrsta, široko rasprostranjena u Evropi.
Prezimljava u toplijim područijima, najčešće na hrizantemama. Zimski domaćini su biljke iz roda Prunus, a letnji domaćini su suncokret i crvena detelina, kao i veliki broj biljaka spontane flore. Napada razne sorte šljive, najosetljivija je Stenlej.
Prezimljava u obliku jaja na šljivi. U proleće se pojavljuju vaši osnivačice (fundatrix) koje ulaze u pupoljke i sisaju peteljke cvetova i lišće. Na šljivi može razviti 3-4 generacije, a tokom maja počinje migracija krilatih formi vaši na prelazne domaćine gde može razviti 2-3 generacije godišnje.
U zajednici sa Brachycaudus helichrysi javlja se i vrsta Brachycaudus cardui.
Štete nanose isisavanjem sokova iz najmlađeg, vršnog lišća, iz cvetnih pupoljaka i cvetova. Usled toga dolazi do pojave hlorotičnih tačkastih pega i kovrdžanja prema unutrašnjosti liske, tamne i opadaju, vitalnost biljke se pogoršava, rodnost se smanjuje.
Prenosi više vrsta virusa, za šljivu najznačajniji virus šarke šljive (Plum pox virus).
Zimskim pregledom grančica šljive teško se raspoznaju jaja ove štetočine od jaja drugih vrsta vaši. Ocena inteziteta napada se vrši u fazi cvetanja poznih sorti šljive, izražava se u procentima napadnutih cvetova ili grančica. Prag tolerantnosti u zimskom pregledu je 3-5 jaja po jednog probnoj grani, 3% cvetova sa osnivačicama.
Suzbijanje se vrši u momentu formiranja prvih kolonija vaši nekim od navedenih preparata: Actara (a.m. tiametoksan), Calypso (a.m. tiakloprid), Talstar (a.m. bifentrin).
Dipl.inž. Milena Dražić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.333 sekundi
Powered by Kunena Forum