Lešnikov surlaš (Curculio nucum)

Više
23 dec 2020 13:22 #43904 od Gošić Slobodan
Lešnikov surlaš se smatra najznačajnijiom štetočinom koja prouzrokuje manju rodnost u gotovo svim zemljama za uzgoj leske. Odrasli insekti su prisutni u zasadima od proleća do kraja avgusta, hraneći se vegetativnim delovima leske, pupoljcima i mladim lišćem. Ženke buše nedozrele plodove i u otvor polažu jaja. Larve se hrane jezgrom ploda gde se i razvijaju što se smatra najvažnijom štetom lešnikovog surlaša. Lešnikov surlaš može prouzrokovati i do 80% umanjena prinosa, pogotovo u zasadima koji se nalaze blizu šuma. Najrasprostranjenije sorte leske su podložne napadima surlaša, od onih koje brže započinju lignifikaciju ljuske (npr.Tonda Gentile delle Langhe) manje osetljive. Štetočina ima jednu generaciju godišnje. Odrasli insekti izlaze iz zemljišta u kasno proleće, početkom maja meseca. Parenje započinje krajem maja. Ženke polažu 30-40 jaja, bele do žućkaste boje, polažući jedno jaje po plodu. Za 5-7 dana larve se izlegu iz jaja. Larve se hrane i razvijaju unutar ploda u periodu od oko 30 dana. Krajem jula i početkom avgusta, razvijene larve napuštaju plod ostavljajući pravilan,okrugli otvor na ljusci, koji predstavlja tipičan simptom. Larve se potom zavlače u zemljište na oko 10-15cm dubine gde prezimljavaju do sledećeg proleća.
Zaštita leske od lešnikovog surlaša se može obaviti mehanički i pesticidima. Mehanička zaštita se odnosi na smanjenje broja larvi koje prezimljavaju u zemljištu. Prolećna obrada zemljišta u prostoru oko stabla u rano proleće, početkom aprila dok se larve i lutke još uvek nalaze u zemljištu na oko 10-15 cm dubine. Takođe, sakupljanje oštećenih i opalih plodova doprinosi suzbijanju ove štetočine.
Hemijsko suzbijanje se vrši jedino u periodu kada su aktivne odrasle jedinke i pre nego što polože jaja. Ovo se obično dešava početkom maja meseca, tokom formiranja plodova. Prag za izvođenje tretmana su 1-2 pronađene ženke sa položenim jajima po stablu leske. Za ovu namenu se koristi lambda-cihalotrin u dozi od 0,2lit/ha.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.270 sekundi
Powered by Kunena Forum