Malinina muva galica (Lasioptera rubi)

Više
09 nov 2020 09:38 #43241 od Ćirić Milena
Ova štetočina je prisutna u svim područjima gajenja maline u Srbiji. Odrastao insekt je opnokrilac, svetlosmeđe do crne boje, dug 1,8-2,5mm, obrastao brojnim ljuspicama i dlačicama. Jaja su ovalna, narandžaste boje. Larva je takođe narandžaste boje, dužine 2-4 mm, dok je lutka tamno mrke boje, dužine 2-3 mm. Prezimljava kao odrasla larva u galama (gukama) izdanka. Ima samo jednu generaciju godišnje.
Odrasli insekti se javljaju od maja do avgusta. Krajem maja ženke polažu jaja na mlade izdanke u gomilicama 10-15. Neposredno po ekloziji, larve prodiru kroz epidermis, zadržavaju se ispod kore izvesno vreme, a potom prodiru u izdanak biljke domaćina. Na mestu ubušivanja, posle 10-20 dana, pod dejstvom lučevina insekta, obrazuju se zadebljanja (kvržice, guke, gale) najčešće nepravilnog oblika, prekidaju se sprovodni sudovi, zbog čega se izdanci slabije razvijaju i lako lome. Ova oštećenja su potencijalna mesta za nastanak gljivičnih oboljenja, do kojih može doći početkom juna. U godinama masovne pojave mušica galica može da ošteti i do 25% izdanaka.
Suzbija se mehanički odrezivanjem i spaljivanjem zaraženih izdanaka, kao i uništavanjem divlje kupine u blizini malinjaka. Suzbijanje hemijskimputem potrebno je obaviti nekim od registrovanih insekticida. Tretiranje bi trebalo obaviti u tri termina: sredinom maja, sredinom jula i početkom avgusta.
Milena Ćirić, dipl.inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.296 sekundi
Powered by Kunena Forum