ZAŠTITA MALINE U PERIODU PRED CVETANJE I U CVETANJU

Više
15 maj 2020 07:13 #41095 od Ćirić Milena
Na području rada PSSS Užica malina se nalazi u fazi pred početak cvetanja i početak cvetanja u zavisnosti od nadmorske visine.
Uočen je neravnomeran razvoj rodnih grana, kao posledica prošlogodišnje nedovoljne vlage u zemljištu, u periodu posle završene berbe ili kao posledica prošlogodišnjeg grada na određenim lokalitetima. Takođe infekcija didimelom je prouzrokovala pojavu neaktivnih pupoljaka na velikom broju izdanaka.
Na području gde još uvek nije počelo cvetanje moguća je primena insekticida i akaricida u kombinaciji sa fungicidom i to jako bitan tretman, zato što se dug period, za vreme cvetanja i plodonošenja, ove dve vrste pesticida neće smeti primenjivati. Tako da je ovo bitan momenat za tretman ukoliko postoji problem prisustva eriofidne grinje (Phylocoptes gracillis), malinine bube (Byturus tomentosus), malininog cvetojeda (Anthonomus rubi) ili lisnih vašiju (Aphididae).
Gde je počelo cvetanje primena insekticida i akaricida nije dozvoljena, primenjuju se fungicidi koji deluju na didimelu i trulež. Za zaštitu koristiti registrovane preparate, voditi računa o zaštite pčela i drugih oprašivača i pridržavati se uputstva za upotrebu.
Milena Ćirić, dipl.inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.303 sekundi
Powered by Kunena Forum