ЦРВЕНИ ПАУК (Panonychus ulmi)- Славица Стојкић

Više
28 apr 2020 12:33 #41046 od Stojkić Slavica
ЦРВЕНИ ПАУК (Panonychus ulmi)
Црвена воћна гриња, тј. црвени паук (Panonychus ulmi) је веома полифагна врста,оштећује велики број биљака. Напада јабуку, брескву, нектарину, винову лозу, украсно биље и поврће. У последњих тридесетак година свуда у свету, па и код нас порасла је појава црвеног паука. Разлог томе су временске прилике ( високе температуре током лета )као и честа употреба неких фунгицида (Каптан, Фолпет, Додин) који погодују размножавању црвеног паука. Један од разлога масовне појаве црвеног паука јесте и уништавање његових природних непријатеља, гајење нових узгојних облика , као и појачана прихрана биљака током вегетације.Сви ови фактори су позитивно деловали на повећање бројности и штетности црвеног паука.
У зависности од временских услова, ова штеточина у нашим условима има од 5 до 8 генерација годишње. Презимљава у виду зимских јаја која су црвене боје и која се налазе у наборима летораста и око пупољака.Просечно трајање једне генерације је око 20 дана. Црвени паук је је величине 0,3-0,5 мм и најпре насељава доњу страну листа, критична бројност је више од 2 паука по листу на 50% листова. Једна генерација има више развојних стадијума (јаја, ларва, и одрасла јединка) који могу бити сви присутни у једном тренутку, долази до њиховог преклапања , као што долази и до преклапања генерација, што отежава и њихово сузбијање. Имага летњих генерација полажу јаја на наличје листа. Сви развојни стадијуми могу да причине значајне штете. Ако се не уоче на време, лишће за неколико дана може потпуно да пожути, добија бронзану боју, постаје крто и губи функцију, Смањује се садржај суве материје и то доводи до смањења приноса. У сушним годинама као што је ова, може да направи велике штете. У појединим воћњацима Подунавског округа у засадима јабуке регистрована је појава црвеног паука у већојј бројности .
Успешно сузбијање црвеног паука и баштенске гриње заснива се на праћењу бројности и примени препарата –акарицида на време. Коришћење минералних уља у првим третманима заштите доприноси смањењу зимских јаја црвеног паука. Следећи третман извести у фенофази розе пупољка и то у колико се појаве имага, следећи третман извести у фенофази формирања плодова величине 15-20 мм и то Vertimecom уз додатак оквашивача. За сузбијање летњих генерација примењују се акарициди: Sanmite или Demitan, Ortus, Vertigo, Masai, Movento, Abastate, Akaristop уз обавезну примену оквашивача. Као оквашивач могу се применити и минерална уља у концентрацији 0,3%. Међутим, на високим температурама, не препоручује се употреба минералних уља због могућих ожеготина. Третмане извести са већом количином воде 1200-1500 л/ха. Због боље ефикасности акарицида третман извести без мешања са другим пестицидима и поновити га за седам дана.

Славица Стојкић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.531 sekundi
Powered by Kunena Forum