Upis u Vinogradarski registar

Više
22 dec 2020 09:58 #43872 od Živković Tanja
Zakon o vinu i Pravilnik o sadržini i načinu vođenja vinogradarskog registra obavezuje sva fizička i pravna lica, odnosno preduzetnike koji imaju 10 i više ari vinograda u vlasništvu, zakupu ili drugom obliku svojine, da vinograde upišu u Vinogradarski registar. Ovu obavezu imaju i vinogradari koji poseduju manje od 10 ari vinograda a grožđe stavljaju u promet. Vinogradarski registar je baza podataka o proizvođačima grožđa i vinogradarskim parcelama. Osnovni cilj upisa je da se tačno utvrde površine pod vinovom lozom (sa svim svojim karakteristikama i specifičnostima) i proizvodni potencijal.
Proizvođači grožđa nemaju nikakve troškove za upis u Vinogradarski registar. Samo je potrebno da podnesu popunjen zahtev za upis u Vinogradarski registar (VV1 obrazac) i veoma lako da započnu proceduru upisa i ostvare ovu zakonsku obavezu.
Zahtev se podnosi nekoj od najbližih kancelarija Stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra „Centra za vinogradarstvo i vinarstvo Niš“ prema sedištu proizvođača grožđa. Kancelarije su smeštene u: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Aleksandrovcu, Negotinu i Nišu.
Ako dođe do promene podataka upisanih u registar prijavljuju se u roku od 15 dana od dana nastale promene.
U cilju određivanja proizvodnog potencijala, proizvođač grožđa prijavljuje promenu podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa sa rodnih vinogradskih parcela svake godine nakon berbe, a najkasnije do 15. novembra.
Za sve bliže informacije proizvođačima grožđa su na raspolaganju institucije: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, neka od šest najbližih kancelarija Stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra „Centra za vinogradarstvo i vinarstvo Niš“ kao i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije.
Tanja Živković, PSSS Niš

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.309 sekundi
Powered by Kunena Forum