Upis u vinogradarski registar za 2020.godinu

Više
31 jan 2020 07:52 #40079 od Stefanović Nenad
UPIS U VINOGRADARSKI REGISTAR ZA 2020.godinu
Zakonom o vinu predviđena je obaveza upisa u Vinogradarski registar svih pravnih lica, preduzetnika odnosno fizičkih lica koji proizvode grožđe namenjeno prometu, a imaju više od 10 ari pod vinovom lozom. Ova obaveza se takođe odnosi i na vinogradare koji imaju manje od 10 ari vinograda, a svoje grožđe stavljaju u promet. Osnovni cilj upisa u vinogradarski registar je da se tačno utvrde površine pod vinovom lozom i proizvodni potencijal, što ujedno predstavlja obavezu u procesu usklađivanja sa standardima EU.
Upis u Registar vrši se na osnovu zahteva koji podnosi pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice nekoj od najbližih kancelarija Stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra. Za područje Jablaničkog okruga (Leskovački rejon kao vinogradarsko područje) nadležna je kancelarija u Nišu.

Zahtev se podnosi na Obrascu VV 1- Zahtev za upis u Vinogradarski registar.
Svakom proizvođaču se prilikom upisa u registar dodeljuje registarski broj i izdaje izvod iz registra sa brojem vinogradarske parcele i grafički prikaz tih parcela. Proizvođač grožđa može da ima samo jedan registarski broj. Taj broj jednom dodeljen se ne može menjati niti može biti dodeljen nekom drugom proizvođaču u slučaju njegovog brisanja iz registra. Proizvođač se briše iz registra ako podnese zahtev za brisanje na osnovu odluke o prestanku obavljanja dužnosti. Promene podataka upisanih u registar prijavljuju se u roku od 15 dana od dana nastale promene.
Vinarija ne može da dobije kontrolni broj ako nema poreklo grožđa tako da proizvođači čiji vinogradi nisu upisani u Vinogradarski registar neće moći prodati grožđe otkupljivaču.
Promenu podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa sa rodnih vinogradskih parcela, u cilju određivanja proizvodnog potencijala, proizvođač grožđa prijavljuje Ministarstvu svake godine nakon berbe. Prinos grožđa se prijavljuje na obrascu VV1 tako što se popuni Sekcija 1- opšti podaci o poljoprivredniku i Sekcija 3 gde se upisuje prinos za prijavljene parcele. Zahtev se šalje u Centar za vinogradarstvo i vinarstvo u Nišu.

Za sve bliže informacije proizvođačima grožđa su na raspolaganju institucije: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, kancelarije nadležne za vođenje Vinogradarskog registra kao i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije.

MA Nenad Stefanović PSSS Leskovac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.288 sekundi
Powered by Kunena Forum