Zašto organski proizvodi

Više
31 mar 2022 22:38 - 31 mar 2022 22:42 #50089 od Aleksić Valentina
Organska poljoprivreda je sistem proizvodnje koji održava zdravlje zemljišta, ekosistema i ljudi. Ona se oslanja na ekološke procese, biodiverzitet i cikluse prilagođene lokalnim uslovima, umesto korišćenja resursa sa neželjenim efektima.
Organska poljoprivreda kombinuje tradiciju, inovaciju i nauku kako bi poboljšala okruženje, razvila fer odnose i dobar kvalitet života za sve uključene.
Metode orgаnske proizvodnje podrаzumevаju primenu prirodnih postupаkа i supstаnci, а ogrаničаvаju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetizovаnih sredstаvа.
Organska proizvodnja hrane je u poslednjih nekoliko decenija jedan od najvažnijih pokreta u poljoprivredi, čiji je cilj da maksimalno zaštiti životnu sredinu i dobrobit čoveka.
Obim organske proizvodnje konstantno raste, jer je sve više ljudi svesno značaja zdrave i hranljive ishrane, ali i neophodnosti da se zaštiti životna sredina.

Organski proizvodi su proizvodi dobijeni iz strogo kontrolisanog načina proizvodnje, koji je zakonski regulisan i zove se organska proizvodnja.
Uslovi u kojima živimo rezultat su dugogodišnjeg zagađenja vazduha, vode i zemljišta. Čak 90% štetnih materija čovek unese hranom, što dovodi do narušavanja zdravlja. Upotreba namirnica bez štetnih sastojaka prvi je i osnovni preduslov za zdravu ishranu i zdravlje uopšte.
Organska hrana predstavlja namirnice proizvedene po ekološkim principima, uz poštovanje zakona prirode i osnovnog postulata – zdravlja ljudi. Da bi hrana proizvedena u takvim uslovima zaista bila zdrava, ona mora da bude uzgojena na zdravom zemljištu i ekološki ispravnim uslovima, te se proizvodnja organske hrane bavi i očuvanjem okoline.
Organski proizvodi razlikuju se od uobičajeno proizvedenih, pre svega po intenzivnijem ukusu i mirisu, ali i po smanjenom sadržaju zagađivača (pesticidi i teški metali) i potencijalnih kancerogenih nitrata, te potpunom nedostatku aditiva, konzervanasa, emulgatora, veštačkih boja i aroma, antibiotika, hormona, lekova i GMO.
Vrednost organske hrane je u povećanoj biološkoj i nutritivnoj vrednosti koja se ogleda kroz povećan sadržaj vitamina, minerala (kalcijum, magnezijum, gvožđe), omega 3 masnih kiselina i antioksidanata, povećanom sadržaju proteina u pojedinim namirnicama.
Iako naizgled sličan običnim namirnicama, organski proizvod lako se prepoznaje po jasno i vidljivo postavljenom znaku sa natpisom ORGANSKI PROIZVOD.

Znak garantuje da je proizvod prošao proces kontrole i da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama od strane sertifikacionog tela kontrolisanog od strane Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Prednosti organske hrane

1.Kvalitet i bezbednost hrane (povećan sadržaj vitamina i minerala, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, omega 3 masnih kiselina i antioksidanata)
2.Hrana bez ostataka od pesticida i teških metala
3.Genetski modifikovani organizmi (GMO) i njihovi proizvodi su apsolutno zabranjeni u organskoj proizvodnji
4.Hrana bez veštačkih aditiva, konzervansa, emulgatora, veštačkih boja, arome i pojačivača ukusa
5.Nema ostataka antibiotika, regulatora rasta i ostalih veterinarskih lekova
6.Organski proizvodi imaju karaktrerističan ukus, miris i boju za datu vrstu koji često zovemo „zaboravljeni ukus namirnica sa sela”.
Kontrolu organske proizvodnje sprovode sertifikacione kuće, koje u Srbiji akredituje Ministarstvo poljoprivrede, a koje za 100% organske proizvode izdaju sertifikat o organskoj proizvodnji.
Pored toga što je organska proizvodnja odgovornija iz ugla zaštite životne sredine, naučno je dokazano i da je bezbednija i hranljivija za ishranu i zato se preporučuje od najmlađeg uzrasta.
Last edit: 31 mar 2022 22:42 by Aleksić Valentina. Razlog: Ne kopira znak organskog proizvoda

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.322 sekundi
Powered by Kunena Forum