Репродуктивни материјали у органској производњи

Više
03 dec 2021 13:57 #48105 od Mijušković Dragan
Репродуктивни материјал у органској производњи

Сваки почетак је тежак, тако и приликом заснивања органске производње највеће проблеме и непознанице произвођачи имају са репродуктивним материјалом, који се користи у органској производњи. Репродуктивни материјал мора бити произведен методама органске производње и мора имати сертификат.
Последњих година дошло је до ширења органске производње и повећаним потребама за органским репродуктивним материјалом, самим тим се и повећала понуда сертификованог и неретираног семена, расада и садног материјала.
Уколико на тржишту не постоји сертификовано семе, расад и садни материјал, могуће је, уз одобрење Министарства пољопривреде, користити семе из конвенционалне производње које није хемијски третирано. Семе, расад и садни материјал не сме водити порекло од генетски модификованих биљака. Уз отпремницу и рачун потребно је имати и потврду којом произвођач семена, расада или садног материјала гарантује да у процесу производње материјал није хемијски третиран недозвољеним синтетичким средствима према закону и правилнику о органској производњи.
Предност приликом избора сорти биља имају домаће аутохтоне сорте, прилагођене локалним агроеколошким условима, као и сорте толерантне на проузроковаче болести и штеточина.
Производња семена, расада и садног материјала методама органске производње се пријављује Министарству пољопривреде и овлашћеној сертификационој организацији која врши преглед и контролу репродуктивног материјала.
Приликом избора раса за органске сточарске фарме препоручују се аутохотне расе домаћих животиња. Основна предност ових раса у односу на племените, високопроизводне расе јесте одлична прилагођеност на климатске услове одређеног подручја, као и прилагођеност на гајење у условима малих улагања.
У органској сточарској производњи, идеална је репродукција животиња гајених на бази сопствене органске производње, узимање животиња са других органских фарми, а уколико то није оствариво, узимање животиња из конвенционалне производње уз одређена ограничења или модификације и пролазак периода конверзије. Храна за животиње у органској производњи мора бити органског порекла.
С обзиром да још увек у Србији не располажемо са довољно сертификованог репродуктивног материјала дозвољено је коришћење репродуктивног материјала из конвенционалне производње. У том случају, без обзира на статус парцеле, да би добио органски статус произвођач мора чекати да прође период конверзије. Одобрење за коришћење репродуктивног материјала из конвенционалне производње даје овлашћена контролна организација са којом произвођач има склопљен уговор.

ПССС-Јагодина Драган Мијушковић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.318 sekundi
Powered by Kunena Forum