Organska proizvodnja

Više
29 nov 2021 13:01 #48040 od Gavrilović Slađana
Organska poljoprivredna proizvodnja je prozvodnja koja se zasniva na plodoredu, upotrebi zelenišnog đubriva i biološke kontrole insekata, izboru otpornih sorti, vremenu setve/ sadnje, blagovremene obade zemljišta. Isključena je primena sredstava hemisko-sintetičkog porekla i mineralnih đubriva, a dozvoljena primena bioloških preparata i stajskog đubriva. Zdravlje i sigurnost su osnovni razlozi za uvođenje organske proizvodnje i za nju bi trebalo što manje materijalnih sredstava, a velika ulaganja u znanje i organizaciju proizvodnje. Uprkos zahtevima tržišta i dalje je organska proizvodnja ograničena na male povšine. Ona je zakonski regulisana i uključuje kontrolu i sertifikaciju proizvodnje i proizvoda. Smernice ove proizvodnje određuje država, a kontrolu vrše ovlašćene sertifikacione kuće.
Za sprovođenje zaštite u ovakvoj proizvodnji neophodno je dobro poznavanje biologije štetnih organizama, uslova i načina njihove pojave, praćenje praga štetnosti. Uključuju se sva saznanja iz oblasti poljoprivrede: primena pesticida biološkog porekla, biološka borba, primena alternativnih sredstava, selekcija, stvaranje otpornih sorti, kalemljenje na otporne podloge.
Biološka redukcija biljnih štetočina sastoji se od primene regulatora rasta insekata, feromona, repelenata, atraktanata, predatora parazita. Dozvoljena je primena insekticida na bazi Baccilus thuringiensis koji zajedno sa primenom preventivnih mera daju dobre rezultate. Primenom lovnih posuda sa melasom može se uloviti veliki broj odraslih insekata.
Od fungicida dozvoljena je samo primena onih koji se nalaze na listi dozvoljenih u organskoj proizvodnji, između ostalog sumpor i bordovska čorba, kao izvandredan baktericid i fungicid.
U prirodi postoje razne biljke od kojih je moguće spravljati čajeve, ekstrakte ili macerate i čija primena je veoma efikasna u zaštiti biljaka od bolesti i štetočina.
- Maslačak
Priprema: Koren maslačka (300 g) ili svež list (400 g) prelije se sa 10 l tople vode i drži se 1 do 2 sata. Nakon toga se procedi.
Primena. Deluje protiv lisnih vaši.
- Kamilica
Priprema: Jedna kašika suvog cveta kamilice prelije se sa 1 l kupiće vode i nakon pola sata se procedi.
Primena. Za dezinfekciju semena.
- Kopriva
Priprema: Listovi i stablo koprive se iseckaju i preliju hladnom vodom. Ostavi se da odstoji 2 dana.
Primena: Koristi se kao veoma efikasno sredstvo u borbi protiv biljnih vaši. Koristi se kao razblažen 5 % rastvor.
- Rastavić
1 kg sveže preslice ili 150 g osušene se prelije sa 10 l vode i ostavi da odstoji 12 h. Nakon toga rastavić se izvadi i skuva se u manjem delu vode u kom se namakala, ali tako da polako vri oko pola sata. Poklopi se i ostavi da se polako ohladi, pa se doda preostala voda u kojoj se namakala.
Primena: Jedan litar pripremljenog čaja se razredi sa 5 litara vode, procedi se i može se koristiti za prskanje protiv biljnih bolesti (plesan, rđa), protiv raznih vrsta grinja, crvenog pauka. Koristi se pri lepom i sunčanom vremenu.
- Pelin
Priprema: 300 g svežih listova i cvetova potopi se u 10 l vode i ostavi se da odstoji 2 do 3 dana. Nakon toga se procedi.
Primena: Kositi se nerazređen protiv lisnih vaši, rđe na ribizlama. grinja na kupinama, protiv gusenica i mrava, ako prenose lisne vaši na biljke.
- Paradajz
Priprema: Dve šake listova paradajza potope se u 2 l vode i procedi se nakon 3 sata.
Primena: Koristi se u zaštiti kupusnjača od leptira kupusara, protiv leptira i gusenica.
- Nadzemni delovi krompira
Priprema: Mladi zeleni nadzemni delovi biljke krompira u količini od oko 1 kg se sitno iseckaju, preliju sa 10 l tople vode. Nakon 3 do 4 sata masa se procedi.
Primena: Koristi se sveže pripremljeno uz dodatak 40 g rastvorenog sapuna. Deluje protiv pauka.
- Crni luk
Priprema: 200 g listova lukovice se prelije toplom vodom i ostavi se da osdtoji oko 4 do 5 dana. Nakon toga se procedi.
Primena: Deluje protiv insekata, plamenjače i plesni. Prska se u intervalima od po 5 dana.
- Beli luk
Priprema: 700 g belog luka se prelije sa 10 l kipuće vode. Poklopi se i ostavi da odstoji neko vreme.

Slađana Gavrilović
PSSS Valjevo

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.563 sekundi
Powered by Kunena Forum