Neobrađeno- napušteno zemljište potencijal za organsku proizvodnju

Više
15 nov 2021 12:54 #47895 od Aleksić Valentina
Neobrađeno- napušteno zemljište potencijal za organsku proizvodnju
U Srbiji prosečna površina ukupnog (0,54 ha) i korišćenog (0,48 ha) poljoprivrednog zemljišta po stanovniku relativno zadovoljavajuća za prehrambenu samoodrživost našeg stanovništva. Ti pokazatelji nisu rezultat boljeg gazdovanja poljoprivednim zemljištem, nego su, nažalost, nastali smanjenjem ukupnog broja stanovnika.
S druge strane, poslednjh godina u Srbiji je došlo do povećanja površina nekorišćenog poljoprivrednog zemljišta. U pojednim opštinama koje su izrazito ruralne, zabrinjavajuće velike površine poljoprivrednog zemljišta su napuštene. Analizirajući nekorišćeno poljoprivredno zemljište, ukazuje se na potencijalno moguću a neostvarenu poljoprivrednu proizvodnju.
Razlozi za napuštanje poljoprivrednog zemljišta su različiti, negde su to nepovoljne karakteristike parcela, u smislu nepovoljnih katastarskih i bonitetnih klasa , oblika, pozicije, nepostojanja pristupnog puta, klimatskih uslova ali i socio – ekonomski razlozi. U jugoistočnoj Srbiji oko 24% poljoprivrednog zemljišta ne obrađuje. Na ovakvo stanje su najviše uticali ekonomski i demografski faktori.(demografska devastacija )
Napušteno zemljište može biti potencijal za organsku proizvodnju jer zahvaljujući pufernoj sposobnosti zemljište se samoprečišćava, duži niz godina se ne tretira hemijskim sredstvima- pesticidima,ne đubri mineralnim đubrivima i samim tim period konverzije može biti kraći.
Napuštenog zemljišta ima i u državnoj i privatnoj svojini.Organska poljoprivreda u našoj zemlji, i pored brojnih problema, je velika šansa i dobro rešenje za mala porodična poljoprivredna gazdinstva sa malim obradivim površinama. Velika poljoprivreda gazdinstva koja raspolažu većim površinama ili uzimaju u zakup državno zemljište koja su specijalizovana za određene proizvodnje teško da se mogu preorijentisati i prilagoditi svoju mehanizaciju i opremu za bavljenje organskom proizvodnjom.
Za očuvanje i unapređenje kvaliteta zemljišta u cilju privođenja organskoj proizvodnji potrebno je usmeriti pažnju ka preventivnim merama od kojih je jedna i blagovremeno ispitivanje kvaliteta zemljišta od strane ovlašćenih akreditovanih laboratorija.Rezultati uzorkovanja zemljišta bi iskazali potencijal za bavljenje organskom proizvodnjom .
Za unapređenje poljoprivrede i sveukupan privredni razvoj naše zemlje potrebno je sprovesti bolju zaštitu, potpunije uređenje i racionalnije korišćenje poljoprivrednog zemljišta, kao prirodnog i proizvodnog resursa.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.339 sekundi
Powered by Kunena Forum