Biološka kontrola

Više
24 nov 2020 11:08 #43467 od Petrović Mirjana
Biološka kontrola je upotreba korisnih organizma u zaštiti bilja. Kako živimo u vremenu intenzivnog traganja za alternativama hemijskog suzbijanja, korisni organizmi u zaštiti bilja dobijaju sve veći značaj. Poslednjih decenija u svetu su uočljivi značajni pomaci u korišćenju grinja, nematoda, gljiva, bakterija, virusa, tj. bioloških agenasa u biološkoj kontroli.
Od istraživanja i razvoja do procesa uvođenja i komercijalizacije agenasa za biološku kontrolu potreban je dug period i integrisana istraživanja iz brojnih oblasti. Međunarodna organizacija za biološku kontrolu - IOBC promoviše razvoj biološke kontrole i njenu primenu u poljoprivrednoj proizvodnji. Sredstva dozvoljena u organskoj poljoprivredi su često ograničene efikasnosti, imaju dejstvo kao otrov koji je delotvoran na kontakt i brzo se razgrađuju i na taj način one nasuprot hemijski sintetizovanim sredstvima imaju manji toksični efekat, ali i slabije dejstvo. Pored značaja biopesticida u organskoj poljoprivredi njihova primena kao jedne od kompnenti u integralnom sistemu zaštite bilja može značajno da smanji upotrebu konvencionalnih pesticida bez smanjenja prinosa.
Biopesticidi deluju na ciljane štetne organizme za razliku od konvencionalnih pesticida koji su širokog spektra koji mogu delovati i na druge organizme kao što su insekti, ptice i sisari. Efikasnost većine sredstava zavisi od stadijuma razvoja štetočine. Dejstvo je zato manje sigurno u odnosu na hemijska sredstva za zaštitu bilja. Redovne kontrole polja su neizbežne, kako bi se odredio optimalan momenat za tretiranje. Upotreba biopesticida u suštini podrazumeva dobro znanje o samim štetnim organizmima i njihovom životnom ciklusu.
Kako biopesticidi imaju manji rizik nego konvencionalni pesticidi oni generalno zahtevaju manje podataka prilikom registracije. Poređenja radi biopesticidi se mogu registrovati za manje od godinu dana, dok je za konvencionalne preparate potrebno u proseku više od tri godine. Kako biopesticidi zahtevaju manje podataka prilikom registracije, oni tokom primene zahtevaju rigoroznu kontrolu u smislu toksičnosti, degradacije kao i efekata na ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.275 sekundi
Powered by Kunena Forum