Spelta pšenica ili krupnik
- Vuksanović Ljiljana
- Pokretač teme
- Van mreže
- Senior Member
-
Manje
Više
- Poruka: 72
- Primljenih Zahvalnica: 0
29 dec 2019 21:09 #39805
od Vuksanović Ljiljana
Spelta pšenica ili krupnik was created by Vuksanović Ljiljana
Spelta pšenica je starija vrsta pšenice, plevičastog ploda koji se mehaničkom obradom prilagođava proizvodnji različitih proizvoda. U Srbiji je počela da se gaji početkom prošlog veka, pa je dug period bila zaboravljena vrsta žita, ali je poslednjih 20 godina doživela preporod. To je povezano s razvojem organske poljoprivrede i s visokom hranljivom vrednošću koju krupnik ima.
Zrno krupnika ima više proteina nego zrno obične pšenice, sadrži više cinka, bakra selena i vitamina E i De. Koristi se za proizvodnju testenina, granula, ljuspica, hleba. Sadržaj ovih materija zavisi od sorte spelte, tipa zemljišta, lokaliteta gajenja i primenjenih agrotehničkih mera.
Krupnik se može gajiti u krmnim smešama s jednogodišnjim mahunarkama, a nadzemna biomasa predstavlja odličnu kabastu stočnu hranu.
Hleb od spelte je mnogo lakši za varenje u odnosu na hleb od obične pšenice. Najviše se gaji u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj. Proizvodnja ove podvrste žita se stalno povećava zbog potražnje za takvim visokovrednim proizvodima.
Ljiljana Vuksanović
Zrno krupnika ima više proteina nego zrno obične pšenice, sadrži više cinka, bakra selena i vitamina E i De. Koristi se za proizvodnju testenina, granula, ljuspica, hleba. Sadržaj ovih materija zavisi od sorte spelte, tipa zemljišta, lokaliteta gajenja i primenjenih agrotehničkih mera.
Krupnik se može gajiti u krmnim smešama s jednogodišnjim mahunarkama, a nadzemna biomasa predstavlja odličnu kabastu stočnu hranu.
Hleb od spelte je mnogo lakši za varenje u odnosu na hleb od obične pšenice. Najviše se gaji u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj. Proizvodnja ove podvrste žita se stalno povećava zbog potražnje za takvim visokovrednim proizvodima.
Ljiljana Vuksanović
Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.
Vreme kreiranja strane: 0.383 sekundi