Upotreba preparata na bazi sumpora u organskoj proizvodnji - krečni sumpor

Više
17 sep 2019 10:05 #38594 od Mijušković Dragan
Krečni sumpor u organskoj proizvodnji se koristi najčešće za suzbijanje svih gljivičnih oboljenja sem plamenjače. Ne deluje na viruse, uspešan je za suzbijanje lisnih vaši, a naši proizvođači ga koriste u svim razvojnim fazama gajenih kultura tokom godine. Sastav ovog preparata čine sumpor i kreč , (kalcijum - pirosulfat) sa preko 30% sumpora. Za prolećno prskanje se koristi 25%-ni (2 litra krečnog sumpora + 8 litara vode) rastvor. U toku leta se koristi 0,5%- ni rastvor. (0,5dl+10 lit. vode). Uspešno se njime mogu suzbiti i lisne i štitaste vaši.
Krečni sumpor je rastvorljiv u vodi ali tvrda voda nije pogodna za mešanje. Tretmane iznad 25 stepeni izvodimo krečnim sumporom. Idealna faza za tretman krečnim sumporom je kretanje pupoljaka.
Kriolit je preparat koji služi za suzbijanje gusenica i insekata ( toksičan za ribe) na bazi je natrijuma, fluora i aluminijuma.
Mineralno ulje u poslednjih par godina našlo je najširu primenu, to je smeša ugljovodonika. Preparat ima svrhu suzbijanja vaši, štitasti vaši, grinja i drugih insekata mekog tela. Mineralno ulje spada u grupu kontaktnih insekticida (zatvaraju disajne organe insekata).
Insektivcidni sapun, je kontaktni insekticid ima povoljne osobine jer ne utiče na razlaganje voštanog omotača kod lista. Njime se uspešno suzbijaju grinje i insekti mekog tela kao i insekti koji imaju usni aparat za sisanje.
Kreč i kalcijum sulfat služe za uspešno suzbijanje grinja, kruškine bube i pojedinih vrsta insekata kji imaju usne aparate za sisanje. Obratiti pažnju njih ne upotrebljavati 2-4 nedelja nakon upotrebe mineralnog ulja i nije uspešna primena kada su temperature iznad 2+ stepeni celzijusovih. Feromoni su hormoni insekata i našli suširoku primenu u praćenju brojnosti nekih štetočina u cilju njihovog suzbijanja. Neki su sintetizovani i uglavnom se koriste kao atraktanti (privlače insekte)
PSSS-Jagodina
savetodavac dipl. ing. Dragan Mijušković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.441 sekundi
Powered by Kunena Forum