Upotreba preparata od koprive u organskoj proizvodnji

Više
27 dec 2017 13:49 #31107 od Lazić Zorica
Koprive se sakupljaju u ruderalnim terenima koji su bogati azotom. Berba se izvodi kada su biljke visine 0,5-1m u fazi cvetanja. Preparati na bazi ekstarkta od koprive su bogati azotom tako da pospešuju rast gajenih biljaka, imaju dosta gvožđa i oligoelemenata, mogu se koristiti za suzbijanje biljnih vaši, grinja i deluju odbijajuće i za druge vrste insekata.
Rastvor se spravlja tako što se 1kg nadzemnog dela koprive potopi u 10l vode. Ostavi se da odstoji tako 10-15 dana u hladovini. Meša se svaki dan.Usled vrenja rastvor tamni, peni,i oslobađa veoma neprijatan miris. Kada prestani da peni spreman je za upotrebu. Procedi se i tako koncetrovan rastvor se u različitim razblaženjima koristi kao prihrana biljnim kulturama.
Za zalivanje biljaka 1l ekstarakta od koprive se primenjuje ražblažen u 10l vode, a za folijarnu primenu 1l se razblažuje u 25 l vode.

Kopriva kao insekticid koji se koristi protiv lisnih vaši i celerove muve. Za pripremanje maserata potrebno je 230g mlade koprive natopiti u 10l vode na nedelju, zatim procediti i ovako koncetrovan rastvor upotrebiti.
Ako se kopriva macerira i drži 4 dana i doda mu se maserat rastavića u odnosu 1:1,45 i doda se 20l vode može se koristiti za suzbijanje crvenog pauka.
Zorica Lazić, savetodavac iz oblasti zaštita bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.272 sekundi
Powered by Kunena Forum