Оснивање задруге

Više
10 maj 2021 07:59 #45668 od Panić Radiša
ОСНИВАЊЕ ЗАДРУГЕ
Закључивањем уговора о оснивању, задругу може основати најмање пет оснивача. Улог који се уноси у задругу не сме бити мањи од 100 динара.Сви оснивачи односно чланови задруге чине оснивачку скупштину, док њоме председава један од оснивача. Улога скупштине је доношење правила и општег акта задруге. Након доношења правила задруге оснивачка скупштина бира тела задруге у складу са Законом и правилима задруге, доноси одлуку о уносу, односно уплати улога чланова и друге одлуке везане уз оснивање задруге.
Дакле задругом управљају њени чланови, а својим радом и другим активностима или коришћењем њених услуга, на темељу заједништва и узајамне помоћи остварују, унапређују и штите своје појединачне и заједничке економске, социјалне, образовне, културне и друге интересе и остварују циљеве због којих је задруга и основана.
Концепција оснивања задруге полази од предпоставке да се сваки члан ослања на своје способности и вештине, те да живи и зарађује од свога рада и умећа. Појединац тако производе свога рада добровољно удружује са другим члановима задруге, те заједнички остварује веће користи него што би то могао самостално. Појединац радећи што боље за себе, истовремено ради и за друге чланове, односно за интерес целе задруге.Успешност неке задруге доноси корист и повећава добит сваког појединца, односно члана задруге. Може се слободно рећи да се у задругу улази да би се побољшали лични интереси, повезујући самостални рад са добровољним радом других задругара.
Радиша Панић
Дипл.инж.агроекономије

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.355 sekundi
Powered by Kunena Forum