Udruživanje kao rešenje

Više
30 dec 2019 23:42 #39845 od Vampovac Zlatko
U vremenu kada je poljoprivreda postala ozbiljan posao i važna privredna grana, pojedinac kao učesnik u proizvodnji i organizaciji, je neprepoznatljiv za sigurniji nastup na tržištu, već isključivo grupa proizvođača, asocijacija, klasteri i drugi oblici udruživanja koji na tržištu mogu da ponude kvalitet, kvantitet i kontinuitet poljoprivrednih proizvoda.
Poljoprivrednici u našoj zemlji ne mogu se pohvaliti da žele da se udružuju. Udruženja, koja postoje u selima, nisu dugog veka.
Često čujemo od poljoprivrednika da im udruženje nije potrebno i da je najbolje raditi po starom principu “u se i u svoje kljuse”. Tako je kod nas, a u zemljama Evrope pa i sveta, udruživanje osnova poslovanja poljoprivrednih proizvođača. Koje nam prednosti udruživanje i udruženje može pružiti i doneti? Pre svega siguran i stalni plasman. Udruženje mogu osnovati najmanje tri poljoprivredna proizvođača iz istih ili različitih oblasti pojloprivredne proizvodnje u zavisnosti od potreba. Udruženje može biti specijalizovano (udruženje ovčara, malinara, povrtara ili samo udruženje poljoprivrenika), profitno i neprofitno.
Koje prednosti ostvarujete ako ste član udruženja?
Prednosti za udružene poljoprivredne proizvođače u odnosu na pojedince su:
-boljem pristupu kvalitetnim inputima, repromaterijalu i postizanje bolje cene za prodaju svojih, proizvoda, žive stoke i sl. -jačanju pozicije na tržištu prodaje poljoprivrednih proizvoda,
-udelu u ostvarenoj “zaradi”,
-društvenoj akciji – odbrana svojih interesa pred lokalnim i republičkim vlastima,
-unapređenju i zaštiti lokalne ekonomije.
Nema sumnje, rast konkurentnosti poljoprivrede u velikoj meri zavisi od formiranja efikasnog tržišnog lanca, lanca koji uključuje širok spektar novih proizvoda, usluga i učesnika. Unapređenje tržišnog lanca u svim njegovim segmentima, jedan je od uslova jačanja i efikasnosti sektora poljoprivrede, tj. njegovoj sposobnosti da tržištu isporuči u kontinuitetu dovoljne količine zdravstveno bezbednih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivredni proizvođači sami najčešće ne mogu da nađu put ka sve više zahtevnom tržištu, posebno kada su na istom u velikoj meri prisutni veliki trgovinski lanci. Oni sa druge strane, za svoje proizvode često ne ostvaruju adekvatnu cenu, pa i dohodak koji stiču kroz svoju proizvodnju ne retko za njih ne znači sigurnu egzistenciju i opstanak u ruralnim područjima.
Poljoprivrednici često iskazuju svoje nezadovoljstvo i očekuju od države da im pomogne. Udruživanje poljoprivrednika u proizvođačke organizacije rešenje su njihovog opstanka i daljeg razvoja u sredinama gde su rođeni i treba da nastave opstanak. Proizvođačke organizacije imaju naročito važnu ulogu u organizaciji plasmana proizvoda, ali i u poslovnom povezivanju i promociji proizvoda sa ruralnih sredina.
U ovom ne lakom i jednostavnom poslu, osnivanje udruženja poljoprivrednika veliku ulogu imaju kako lokalna uprava tako i Poljoprivredna Savetodavna i Stručna Služba Srbije. PSSS Padinska Skela
Obradio Zlatko Vampovac dipl. inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.356 sekundi
Powered by Kunena Forum