Zadružna načela

Više
24 jun 2019 14:20 #37884 od Trtovac Zumreta
1. Dobrovoljno i otvoreno članstvo: Zadruge su dobrovoljne organizacije, otvorene svim osobama koje mogu koristiti njihove usluge i koje su spremne prihvatiti odgovornosti članstva, bez ikakve polne, socijalne, rasne, političke ili verske diskriminacije.
2.Demokratski nadzor članova: Zadruge su demokratske organizacije koje nadziru njihovi članovi, koji aktivno učestvuju u stvaranju njihovih politika i donošenju odluka. Muškarski i žene koji učestvuju kao izabrani predstavnici odgovorni su u članstvu. U primarnim zadrugama članovi imaju jednaka glasačka prava (jedan član, jedan glas) a i zadruge na drugim nivoima su takođe organizovane na demokratski način.
3.Privredno učešće članova: Članovi privredno doprinose kapitalu svoje zadruge i na demokratski način nadziru. Barem deo tog kapitala obično je zajedničko vlasništvo zadruge. Članovi obično primaju ograničenu ili nikakvu naknadu za sredstva koja su uplatili kao uslov za članstvo. Članovi dodeljuju viškove u svrhu (jednu ili sve) sledećeg: razvijanja njihove zadruge, možda uspostavljanjem rezervi barem deo kojih bi trebao biti nedeljiv; pomaganja članova srazmerno njihovim transakcijama sa zadrugom; i podupiranja drugih aktivnosti koje članstvo odobri.
4.Autonomija i nezavisnost: Zadruge su autonomne organizacije koje se oslanjaju na sebe same i koje nadziru njihovi članovi. Ako sklope sporazume s drugim organizacijama, uključujući vlade, ili koriste kapital iz spoljnih izvora, čine to pod uslovima koji osiguravaju demokratski nadzor njihovih članova i njihovu zadružnu autonomiju.
5.Obrazovanje, obuka i informisanje: Zadruge svojim članovima, izabranim predstavnicima, menadžerima i zaposlenima osiguravaju obrazovanje i obuku kako bi korisno mogli doprineti razvoju zadruga čiji su članovi. Takođe, informišu javnost, posebno mlade ljude i nosioce javnog mnjenja – o prirodi i prednostima zadruga.
6.Saradnja među zadrugama: Zadruge najkorisnije služe svojim članovima i jačaju zadružni pokret radeći zajednički putem lokalnih, nacionalnih, regionalnih i međunarodnih struktura.
7.Briga za zajednicu: Zadruge doprinose razvoju svojih zajednica putem politike koju odobre njihovi članovi.
Dipl.ing.stočarstva Zumreta Trtovac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.742 sekundi
Powered by Kunena Forum