Udruživanje kao uslov za opstanak malih porodičnih gazdinstava

Više
30 mar 2018 09:59 #32423 od Bogojević Marko
Srbija jeste zemlja velikog poljoprivrednog kapaciteta, ali bez obzira na to činjenica je da malo poljoprivrednih proizvođača mogu samostalno da nastupaju na poljoprivrednom tržištu, a da pritom postignu zadovoljavajuće rezultate kada je u pitanju otkupna cena proizvoda. U cilju poboljšanja položaja poljoprivrednika mogle bi da pomognu brojne zadruge i udruženja. Poljoprivrednim proizvođači trebaju shvatiti da im brojnost i dobra organizovanost mogu doneti ne samo veće prihode nego i veća prava. Zahvaljujući aktivnostima udruženja poljoprivrednici mogu značajno unaprediti svoju proizvodnju, ali i naučiti na koji način mogu uštedeti.
Samo organizovani i udruženi poljoprivrednici mogu obezbediti plasman i cenu svog proizvoda u savremenim tržišnim uslovima, u kojima kvantaši gube bitku pred hipermarketima. Da bi odgovorili zahtevima velikih kupaca, poljoprivrednici moraju ispuniti brojne standarde i kada je reč o kvalitetu, količini, kontinuitetu proizvodnje, ali se potruditi i na promociji proizvoda.
Udruženja se mogu razlikovati po poljoprivrednim delatnostima, načinu organizovanja posla i broju članova, ali zajedničko je da su svi vidovi udruživanja poljoprivrednika budućnost srpske poljoprivrede i da je to najsigurniji put za ostvarivanje prava i plasiranje proizvoda na tržište.

Marko Bogojević, dipl. inž. agroekonomije

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.373 sekundi
Powered by Kunena Forum