Udruživanjem u zadruge do profitabilnije proizvodnje Petrović Duška

Više
30 jan 2018 12:18 - 30 jan 2018 12:21 #31415 od Petrović Duška
Veoma mali broj zadruga je aktivan,verovatno da ljudi nisu svesni da jedino tako mogu opstati na tržištu,mora se u vremenu poraditi na poverenju.Znamo da su nam površine koje obrađujemo posebno kod nas na jugu veoma usitnjene, udruživanjem u zadruge omogućilo bi im povećanje konkurentnosti i ekonomskih rezultata.
U proteklom periodu svedoci smo da je Vlada Republike Srbije preduzela određene promene počev od novog Zakona o zadrugama koji se primenjuje od 2015godine,što je olakšalo zainteresovanim da registruju zadrugu (odnosi se na broj članova,smanjen je iznos članarine).Osim toga Zemljoradničke zadruge mogu biti korisnici podsticajnih sredstava za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kao i nabavku nove opreme za preradu, izgradnju objekata i sl.
Takođe, Ministarstvo bez portfelja u 2017. godini objavilo je Konkurs za formiranje novih zadruga i investicije u osnovna sredstva zadruga ii nešto što je aktuelno u ovom periodu je da prilikom apliciranja za IPARD konkurs, zemljoradničke zadruge i fizička lica koja su članovi zadruga biće dodatno bodovani po tom osnovu
Mala gazdinstva uz svakodnevni posao koji obavljaju, ne mogu uspešno i povoljno nabavljati repromaterijal, prerađivati i prodavati proizvode, voditi knjigovodstvo i obavljati druge propratne poslove. Ukoliko su udruženi u zadrugu, onda svaki pojedinačno ne bi morao plaćati knjigovodstvene usluge, već zadruga može da vodi knjige za sve.
Nabavka repromaterijala preko zadruga je povoljnija, nego u slučaju pojedinačne nabavke. Zadruga nabavlja za sve na veliko i puno povoljnije, a postoji i mogućnost plaćanja repromaterijala na odloženo ili putem gotovih proizvoda.
Preko zadruga postoji i mogućnost povoljnije nabavke sredstava za rad, odnosno mašina i opreme. Umesto da svaki zadrugar sam investira u skupe mašine i opremu, investiraće se u zajedničke koji će biti vlasništvo zadruge, a u službi svih zadrugara prema potrebi.
Razlog više da se udružite,jer samo tako umanjujete troškove svoje proizvodnje,zanimljivi ste na tržištu(kvantitetom,kvalitetom i cenom)
Savetodavac Petrović Duška
Last edit: 30 jan 2018 12:21 by Petrović Duška.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.427 sekundi
Powered by Kunena Forum