Društvo žena Vrnjačke Banje "Zlatne niti"

Više
28 dec 2017 08:11 #31120 od Nešović Nenad
Još jedna uspešna godina je iza udruženja „Zlatne niti“ iz Vrnjačke Banje. Ovo udruženje, posvećeno očuvanju tradicije i onog najvrednijeg iz naše bogate narodne stvaralačke baštine je tokom ove godine vredno radilo. Odlazeću 2017.godinu su započeli posetom udruženju žena Crne Gore sa kojima imaju blisku saradnju duži niz godina. Zatim, za učenike OŠ Popinski borci, u svojim prostorijama organizovali su radionicu gde su im prikazali veštine izrade ručnih radova. U martu mesecu je u hotelu „Cepter“ održana 14. međunarodna manifestacija „Smotra narodnog stvaralaštva prela i posela- stari zanati“. Smotra je okupila veliki broj izlagača iz celog regiona, Palestine, Austrije i Francuske. U tri dana izlagalo je oko dve i po hiljade izlagača zajedno sa folklornim ansamblima, a manifestaciju je u istom periodu posetilo oko pet hiljada posetilaca.
U godini kada se obeležava 150 godina organizovanog turizma u Vrnjačkoj Banji, „Zlatne niti“ najavljuju 15. jubilarni Sajam narodnog stvaralaštva koji će se održati od 23-25.marta naredne godine u hotelu „Cepter“ u Vrnjačkoj Banji. Ova manifestacija se nalazi u kalendaru Turističke organizacije Srbije
Od mnogobrojnih dobijenih priznanja za svoj rad, posebno su ponosne na pehar za dugogodišnju saradnju i podršku udruženja žena iz Morovića, pehar sa izložbe u Pećincima i na pehar za vez na Sajmu hrane, vina i rukotvorina u Beogradu, dodeljen od strane časopisa „Praktika“.
U udruženju posebno ističu uspešnu saradnju sa lokalnom samoupravom, koja traje već godinama unazad kao i uspešnu saradnju sa turističkom organizacijom Vrnjačke Banje i lokalnim Crvenim krstom.
Tokom ove godine nastavljena je saradnja sa slovenačkom opštinom Velenje i tamošnjom sestrinskom organizacijom “Univerza za treće doba“. Saradnja se obavlja i sa još jednim slovenačkim udruženjem, „Jeseni –treće doba“ iz Dravograda.
Dugogodišnju dragocenu podršku „Zlatne niti“ dobijaju od firmi “Interklima-grafika“ i „Interklima-grejanje“, kao od zanatske radnje „Naša pekara“ i Štamparije Ljube Veljkovića i lokalnih medija.
U udruženju su aktivne 24 članice koje se nekoliko puta mesečno okupljaju u prostorijama društva gde se druže i rade. Ističu da su „Zlatne niti“ humanitarna organizacija koja pomaže starima i deci bez roditeljskog staranja. Aktivno prate sve manifestacije u pletenju, vezu, kulinarstvu i izvornom stvaralaštvu. U udruženju žena ističu da je Jedan od ciljeva da mladima približe tradiciju ovdašnjih naroda i narodnosti. Posebnu zahvalnost izražavaju kompaniji „Cepter“ sa kojom nastavljaju da rade i u narednom periodu.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.366 sekundi
Powered by Kunena Forum