Hranljiva i lekovita svojstva sočiva - Jorgovanka Vlajkovac PSSS Požarevac

Više
21 sep 2022 11:03 - 21 sep 2022 11:04 #52141 od Vlajkovac Jorgovanka
Hranljiva i lekovita svojstva sočiva - Jorgovanka Vlajkovac PSSS Požarevac


Posle pasulja i grašk, sočivo je najrasprostanjenija mahunarka, lako se priprema i odličan je izvor mnogih hranljivih materija. Kod nas se najčešće kuva smeđe sočivo, a može se naći i zeleno, narandžasto i crno.
Od vitamina u sočivu se nalaze B1 i B9, a od minerala sadrži veliko količine magnezijuma, gvožđa, fosfora, mangana, cinka i kalijuma. Ta kombinacija je čini idealnom namirnicom za fizički aktivne osobe. Ugljeni hidrati iz sočiva postepeno se otpuštaju u krv nakon obroka zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, tako da se čovek i nekoliko sati posle obroka još oseća snažnim. To je posebno važno za osobe koje povremeno imaju napade hipoglikemije.
Sočivo je odličan izvor proteina i vlakana. Takođe sadrži velike količine aminokiseline lizin koja nedostaje žitaricama, zbog toga se kombinovanjem sočiva s različitim žitaricama u istom obroku dobija uravnoteženi sastav aminokiselina potrbnih ljudskom organizmu. Osim sa žitaricama, sočivo je poželjno pripremati i sa jajima ili mesom.
Sočivo je siromašno mastima, ne sadrži zasićene masne kiseline, kao ni štetni holesterol, a dobar je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Odličan je izvor vitamina B6, fosfora, magnezijuma, gvožđa i cinka. Dobar je izvor riboflavina i niacina, i osrednji izvor folata i kalcijuma. Sočivo snižava nivo holesterola u krvi i tako ujedno pomaže pri uklanjanju rizika od srčanih oboljenja. Zbog toga što je bogata vlaknima, čuva srce, a magnezijum pomaže u poboljšanju krvotoka. Rastvorljiva vlakna snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, čime smanjuju potrebu za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa. Nerastvorljiva vlakna pospešuju probavu i skraćuju vreme zadržavanja hrane u probavnom traktu, te na taj način smanjuju rizik od raka debelog creva. Visok sadržaj vitamina B-kompleksa povoljno utiče na nervni sistem, a visoki sadržaj gvožđa pomaže u sprečavanju anemije.
Kod pripreme sočiva mora da se zna da je sočivo inhibitor tripsina jer sadrži relativno veliku količinu fitata. Tripsin je enzim koji ima ulogu u varenju, a fitati smanjuju apsorpciju minerala iz sočiva. Zbog ovoga je potrebno da se sočivo pre kuvanja potapi u mlaku ili toplu vodu preko noći, čime će se sadržaj fitata smanjiti. Sadrži i veliku količinu purina, pa se ne preporučuje u ishrani obolelih od gihta.
Vjajkovac Jorgovanka, dipl. ing.
PSSS Požarevac
Last edit: 21 sep 2022 11:04 by Vlajkovac Jorgovanka. Razlog: Pomerene reči i rečenice.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.388 sekundi
Powered by Kunena Forum