Квалитетно семе поврћа

Više
23 jun 2022 13:54 #51167 od Mijušković Dragan
Квалитетно семе поврћа
Под квалитетним семеном подразумева се семе које по свом облику, величини, боји, мирису, чистоћи и клијавости одговара одређеној врсти поврћа. Искусни повртари препознају квалитетно семе (дали је дозрело или није), смежурано семе показује знаке рано убраног или презрелог. Уколико је семе изгубило свој специфичан мирис, мањег је квалитета и има слабију енергију клијања. Чистоћа семена је важна особина, јер садржај разних нечистоћа и примеса корова и других гајених биљака неће дати очекиване резултате (не сме да се стави у промет).
Приликом куповине семена обратити пажњу на декларацији пише: чистоћа семена и клијавост. Клијавост семена је најбитније својство, ако је клијавост 90%, то значи да ће од 100 семенки никнути 90.
Сваки произвођач може и сам да утврди клијавост семена потребно је да одреди број семенки, три узорака по 50 семенки или 3 узорака од по 100 семенки, стави на влажну вату или упијајући папир у плиткој посуди и прекрије влажном ватом или папиром. Такво семе стоји 5-10 дана на Т од 20 °С обично у просторији где је константна температура.
Пример како рачунати употребну вредност семена:
На декларацији пише да семе има клијавост 85% и чистоћу 90% употребна вредност семена је:
УВ (употребна вредност) = клијавост х чистоћа :100= 85Х90:100 =76%
Ако је 76% употребна вредност, онда нам треба више семена и то се рачуна на следећи начин:
Ако је апсолутна употребна вредност семена 100%, а за 1 ха тог семена треба нам 10 кг (УВ 76%) тада рачунамо на следећи начин:
Количина/ха = 100 х 10 : 76= 13,16 кг семена.
Значи због клијавости и чистоће уместо 10 кг/ха потребно нам је 13,16 кг/ха семена.
Приликом избора и куповине семена предност дати уједначенијем тј. калибрираном семену, које ће имати: уједначено ницање, већи проценат квалитетног расада, уједначеније биљке, већи принос и квалитет плодова, што ће се одразити и на већу зараду.

ПССС-Јагодина
Саветодавац Драган Мијушковић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.327 sekundi
Powered by Kunena Forum