Gajenje spanaća u zaštićenom prostoru

Više
07 mar 2022 09:14 #49581 od Vuksanović Ljiljana
Ovo lisnato povrće bogato vitaminom C, vitaminom A koji je u obliku beta karotina, mineralima, makro elementima prvenstveno kalcijumom i gvožđem, gaji se u hladnijem periodu godine i kao predusev, naknadni usev i među usev. Gajenje spanaća kao među usev omogućava maksimalno iskorišćavanje proizvodnih kapaciteta plastenika.
Optimalne t za rast je 14-18 ºC dok više temperature nepovoljno deluju na rast biljaka.
U plodoredu spanać dolazi na drugo mesto i ima visoke zahteve za hranivima a zbog nakupljana nitrata najćešće se đubri sa 80-100 g/m² azotnih, fosfornih i kalijumovih đubriva koja su spororazgradiva.
Ozima setva se obavlja u oktobru mesecu a prolećna u februaru i martu. Setva se obavlja gustoredo na rastojanju od 10x10 cm količinom semena od 20-25 g/m².
Tokom vegetacije neophodno je održavanje temperature na 10-15 ºC danju a noću 5-8ºC. Više temperature mogu se regulisati provetravanjem. Usev je neophodno redovno zalivati, u početku manjim zalivnim normama a kasnije na 7-10 dana većim normama. Ako je usev slabije razvijen neophodno je jedno prihranjivanje kompleksnim đubrivom.
Berba počinje kada biljka razvije lisnu rozetu sa 5-6 listova, pa traje do cvetanja. Spanać se bere sukcesivno, otkidanjem pojedinačnih listova koji su dostigli odrešenu veličinu, tako da ostaje vegetativni vrh, gde listovi nastavljaju sa rastom.

Ljiljana Vuksanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.739 sekundi
Powered by Kunena Forum