Fiziološki poremećaj kupusa-palež vrhova kupusa-mr Anka Kačarević

Više
28 dec 2021 20:52 #48543 od Kačarević Anka
Manjak vode negativno utiče na efikasnost unosa hranljivih materija iz zemlje i direktno doprinosi stvaranju fizioloških poremećaja kod kupusa.
Atmosferski uslovi koji ograničavaju transpiraciju uslovljavaju zatvaranje stoma da bi se sprečio prekomerni pad turgora i na taj način doprinosi smanjenom transportu kalcijuma sa protokom vode u biljci i inhibira se transport kalcijuma. Manjak kalcijuma u tkivu mladog kupusa uzrok je marginalnog odumiranja vrhova listova. U početku, bolesno tkivo poprimi svetlo zelenu boju, zatim odumire i postane crno. Palež vrhova može se pojaviti u različitim fazama rasta kupusa. U početnom periodu simptomi se mogu primetiti po obodu najmlađih listova, u kasnijim fazama rasta i formiranja glava - tek nakon sečenja. Marginalno odumiranje lista listova je češće kod velikih glava kupusa nego kod manjih. Previše rana sadnja rasada, nedovoljna gustina biljaka i kasna berba pospješuju formiranje velikih glava i povećavaju ozbiljnost simptoma povezanih sa nedostatkom kalcijuma.
U uslovima visoke temperature i nedostatka vode u supstratu, preporučuje se redovno navodnjavanje useva, što smanjuje rizik od poremećaja. Ovo je preventivna mera koja smanjuje rizik od poremećaja i garantuje bolju stabilnost skladištenja.

Mr Anka Kačarević

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.380 sekundi
Powered by Kunena Forum