BAMIJA (Hibiscus esculentus)-Mr Anka Kačarević

Više
27 dec 2021 20:14 #48496 od Kačarević Anka
Bamija se kod nas malo gaji, iako su ovu biljku gajili još stari narodi srednjeg istoka. Ova kultura vodi poreklo iz južne i srednje Amerike, Egipta, Male Azije.
Gaji se radi mladih plodova (stari 3-5dana) čaura, koji su sočni, specifičnog ukusa. Upotrebljavaju se u svežem stanju za spravljanje jela, za turšiju, a seme može da posluži kao suragat kafe.
Prema uslovima uspevanja ima izražene zahteve . To je jedna od najtoploljubivijih vrsta. Seme niče na temperaturi od 15-180C za 8 do 15 dana. Optimalna temperatura u toku vegetacije iznosi 25-280C. Zahtevi prema vlažnosti zemljišta su uzraženi tokom cele vegetacije.
U početku vegetacije bamija se sporo razvija. Kad biljka ojača, u kratkom periodu razvija mnogo lišća i snažno stablo. U vreme plodonošenja treba osigurati hraniva u lako usvojivim oblicima.
Bamija zahteva organska đubriva u količini od 30-40t/ha, mineralna đubriva NPK 10:20:20 u količini od 600 – 800 kg/ha, a prihrana azotnim đubrivima tokom vegetacije 2 do 3 puta sa po 20 – 30 kg/ha.
Bamija se proizvodi direktnom setvom koja se obavlja tek kada se zemljište dobro zagreje, odnosno kada temperature dostignu oko 200C. Seje se u redove 40-50x25-30cm, uz potrošnju oko 20kg/ha.
Nega u toku vegetacije sastoji se u međurednoj kultivaciji, navodnjavanju, prihranjivanju i suzbijanju lisnih vašiju, koje se dosta često javljaju.
Berba počinje nekoliko dana posle cvetanja, kada su plodovi dužine 3-5cm. Bere se svaki ili svaki drugi dan, jer plodovi brzo rastu i gube tehnološki kvalitet. Sa jednog hektara može da se ostvari oko 6-8t prinosa. Plodovi se dobro suše i prerađuju.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.300 sekundi
Powered by Kunena Forum