ПОСТРНА СЕТВА ПОВРЋА

Više
28 jun 2021 13:26 #46446 od Mijušković Dragan
ПОСТРНА СЕТВА ПОВРЋА

Ближи се период када се скидају први усеви или стрна жита са наших поља. Наши вредни повртари после скидања летине одмах крећу са новом производњом. Поврће за пострну или летњу сетву треба да буде што краће вегетације, како би пристигло пре зиме. У пострној сетви током летњих месеци највећи проблем имамо са наводњавањем.
Код нас у Поморављу најчешћи пострни усеви су: купусњаче и шаргарепа а знатно мање се гаје ротквице, роткве, репе, ниски пасуљ, краставци, тиквице, цвекла, празилук, спанаћ, келраба, рукола и ендивија.
Расад за летњу сетву често је произведен на газдинству а ређе се купује, док поједине културе можемо да гајимо и директном сетвом, као што је шаргарепа.
Шаргарепа коју смо посејали током летњих месеци пристиже за вађење крајем октобра и почетком новембра. Летњом сетвом обезбеђујемо континуирано снабдевање тржишта свежом шаргарепом.
Спанаћ може успешно да се гаји у овом периоду али је веома осетљив на недостатак воде и треба га гајати само ако можете осигурати редовно заливање.
Празилук је интересантна култура за употребу стиже почетком јесени, али може остати на гредици током зиме или се извади и складишти у песку и пластеницима.
Зелена салата има кратку вегетацију и треба бирати сорте које су намењене за касну производњу.
Зато пре сваког новог производног циклуса морамо правилно испланирати: потребе тржишта, услове успевања и применити пуну агротехнику.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.326 sekundi
Powered by Kunena Forum