Odbacivanje cvetova na višim etažama kod paradajza

Više
20 jun 2021 23:48 #46260 od Lazović - Đoković Nada
Uzroci mogu biti uslovljeni:
• Opterećenost biljke - Kada dosegne svoj maksimum, biljka će početi odbacivati cvetove. Odbacivanje će postojati sve dok ne dođe do berbe, te se na taj način rastereti biljka.
• Razvijenost korena - Koren male usisne moći ne može da nosi biljku sa velikim rodom. Pozeljno je da prođe 10 I više dana od rasađivanja do cvetanja kako bi biljka imala vremena razviti korenov sistem. Ukorenjavanje je mera kojom se pomaže da biljka razvije jači koren - zasušivanjem biljke, dok sa druge treba forsirati fosforne formulacije u prihrani putem sistema kap po kap ili folijarno.
• Kod hibrida niskog potencijala u istim uslovima pre će doći do odbacivanja cvetova.
• Hibridi krupnih plodova više su opterećeni na donjim etažama, pa se na njima lakše i pre primeti odbacivanje
• Bolesti - Svaka bolest može iscrpiti i oslabiti biljku i time umanjiti njen potencijal.
• Ishrana useva - Potrebne količine hraniva za uzgoj paradajza vrlo su visoke i zbog visoke cene proizvoda često nije moguće u potpunosti zadovoljiti potrebe biljke. Koliko dobro je nahranjena biljka ima nekoliko pokazatelja:
1. Debljina stabla desetak cm ispod vrha biljke. Ukoliko je stablo ispod 1 cm, biljka je gladna
2. Krupnoća, broj i veličina cvetova na gornjim etažama. Sitan cvet sugeriše da treba pojačati prihranu. Odbacivanje cvetova obično se dešava od 3-5 grozda. U tom momentu uticaj osnovnog đubrenja je značajno umanjen i biljka je zavisna od prihrane koje dobija putem sistema kap po kap. Potrebe biljke za hranom u tom periodu iznose oko 1 kg/aru nedeljno, odnosno oko 3,5 - 4,5 grama po biljci nedeljno uz odnos NPK 1:0,3 - 0,5:1,5-1,8. Ukoliko je hrana isprana ili se zakasnilo sa prihranom slobodno se može tokom nekoliko nedelja prihranjivati sa 1,2 - 1,6 kg/aru nedeljno.
• Bor je mikroelement koji potpomaže oplodnju i primena bora pospešuje oplodnju, ali kod odbacivanja cvetova neće biti od pomoći.
• Vremenski uslovi utiču na više načina - da bi plod sazreo potrebno je da skupi sumu temperatura. U letnjim mesecima biće potrebno 40 - 45 dana od cvetanja do berbe, a u rano proleće i više od 60 dana. Iz tog razloga plodovi su u ranoj proizvodnji krupniji nego tokom leta (duže rastu). Negativna osobina te pojave jeste što usled dužeg vremena do berbe biljka će biti opterećenija, odnosno nosiće više plodova i biće sklonija dbacivanju.
• Svetlost - Poznat je i uticaj svetlosti na zametanje i krupnoću ploda. Jedna od grešaka koja negativno utiče na snagu i porast biljke jeste npr. držanje mreža za zasenu po oblačnom vremenu. U tim uslovima biljke se izdužuju, nežnije su i ne mogu dosegnuti gornju granicu svog potencijala. Slična situacija i u plastenicima sa starim prljavim folijama.
• Niska i visoka temperatura, kao i niska i visoka relativna vlaga vazduha otežavaju, a ponekad i onemogućavaju oplodnju.
• Agrotehničke mere - Pregust sklop doprineće bržoj pojavi odbacivanja cvetova. Sa druge strane rano zakidanje vrha biljke sigurno će olakšati biljci da lepo zametne na svim etažama. Prihrana, navodnjavanje, pravilna oplodnja useva, pravovremeno pinciranje (da biljka ne troši energiju na zaperke)... sve to u značajnoj meri utiče na bolju oplodnju. Kvalitet zemljišta, npr. jasno se vidi zametanje i prinos na novim zemljištima, primena stajnjaka (može i peletiranog) sve to značajno utiče.
dipl.ing Nada Lazović Djoković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.399 sekundi
Powered by Kunena Forum