ЕСТРАГОН

Više
02 jul 2020 14:52 #42081 od Milovanović Milenković Sanja
ЕСТРАГОН
(Artemisia dracunculus L. )

Естрагон је вишегодишња биљка из фамилије Asteraceae. Потиче из јужних крајева Русије и Монголије. У средњем веку користила се као противотров у случају уједа змије, а у арапским земљама за лечење анемије. У народу је позната по именима: змијска трава, змајевска биљка...
Естрагон је зачинско поврће које има специфичну и уникатну арому. Један је од најважнијих зачина у европској кухињи. Свежи листови и гранчице се употребљавају као зачин у јелу, за салате и различите сосове. Од ове биљке добија се и ароматично уље за прехрамбену и козметичку индустрију. Цела биљка има љуткаст укус, богата А, Ц и Б витаминима. Одличан извор гвожђа, магнезијума и калцијума. Естрагон поспешује лучење желудачних сокова, побољшава варење и апетит, тако да се користи и у лековите сврхе.
Ова биљка поред добро развијеног корена образује и кратка подземна стабла - ризоме. Стабло је разгранато, светло-зелене боје, жбунастог изгледа, висине преко 80 цм. Листови копљасти, дуги 3-6 цм, слабо назубљени. Цветови су ситни, жућкасти, скупљени у ситне главичасте цвасти. Семе врло ситно, чува клијавост 3-4 године. Размножава се семеном, преко расада или вегетативно – дељењем жбунова, на добро припремљеном земљишту. Сади се рано у пролеће у бразде дубоке 10-12 цм, на растојању 30-40 цм. Негује се окопавањем, прихрањивањем и по потреби наводњавањем.
Берба се обавља први пут у јулу и други пут у септембру. Гранчице са лишћем секу се пре цветања на 10 цм изнад земље. Убране гранчице се суше у сушницама или на засењеном промајном месту. Када се осуши, измрви се и стави у стаклену теглу коју треба херметички затворити, јер сушењем биљка доста губи на ароми. Тако припремљен користи се као чај.

Сања Миловановић Миленковић, ПССС Смедерево
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.382 sekundi
Powered by Kunena Forum