Оптимални услови за производњу краставца

Više
23 jun 2020 10:21 #41808 od Vidanović Srđan
Земљишта богата органским материјама су погодна за раст краставца. Тип земљишта није од битног значаја, уколико постоји мoгућност обилног ђубрења згорелим стајњаком. У топлим и песковитим земљиштима корен краставца изузетно може да порасте метар до метар и по у дубину, иначе је у плитком површинском слоју
Тешка и збојена земљишта, висока подземна вода и чисти пескови нису добри за гајење краставца, јер она на њима споро расте и не доноси добре приносе. Како данас постоје моћни системи агромелиорација, ако се познају „захтеви“ биљака, нема толико лошег земљишта које радом човека не може да се поправи и прилагоди потребама биљака. Краставац троши мало хранљивих материја, али се често наводњава, чиме се храна испира у дубње слојеве, испод „дохвата“ његовог плитког кореновог система. У погледу плодореда, краставац треба гајити на истој парцели тек после четри година. Добри предусеви су стрна жита и махунарке. Краставац реагује високим приносаима на обилна ђубрења органским ђубривима као што је стајњак. Ако се гаји на отвореном пољу, на земљи, ђубри се са 30-40t/ha, на жичаним конструкцијама, 50-70t/ha и у заштићеном простору 100-150t/ha говеђег стајњака.
Краставац има слабо развијен коренов систем који се простире углавном у плитком површинском слоју. Отуда и велика осетљивост на сушу. Наводњавањем површинског слоја треба обезбедити непрекидну влажност, како би биљке брзо расле. Температура воде за наводњавање треба да буде око 20ºС, а оптимална влажност земљишта око 85-95% максималног водног капацитета. Вода не сме да буде загађена органским киселинама, базама и солима. Начин гајења краставца и природна плодност земљишта диктирају потребене количине хранива .
Горчина код краставца потиче од посебног алкалоида кукурбитацина који се нагомилава услед неповољних услова гајења (суша, високе температуре, наводњавање хладном водом , недостатак хранива и тд.).Постоје сорте и хибриди које не могу бити горке јер генетски немају овај алкалоид.Иначе горчина код краставца кије наследног карактера.

Видановић Срђан
ПССС Пирот

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.271 sekundi
Powered by Kunena Forum