Uslovi uspevanja ječma - Milanka Miladinović

Više
14 sep 2022 14:23 #52060 od Miladinović Milanka
Temperatura. Ozimi i jari ječam klijaju na temperaturi od 1 do 2 C, optimalna temperatura za za klijanje iznosi 15-22 C, a maksimalna 28-30 C. Mlade biljke ozimog ječma bez štetnih posledica mogu da izdrže kraće mrazeve od -4 do -5, u tom slučaju izmrzavaju samo vrhovi listova. Posle perioda kaljenja biljke ječma mogu da izdrže kraće mrazeve od -10 do -12 C. Takođe, mlade biljke jarog ječma podnose kratkotrajne mrazeve od -4 do -5 a ponekad i do -8 C. U periodu od nicanja do klasanja kod jarog, odnosno od nastavka vegetacije do klasanja kod ozimih formi, najpovoljnija temperatura vazduha je od 20-22 C, a pri sazrevanju 23-24 C. Za ječam mogu predstavljati opasnost niske temperature za vreme cvetanja i sazrevanje zrna. Prašnici i plodnici stradaju na 1-2 C. Nalivanje i sazrevanje zrna prestaje na temperaturi koja je niža od 10 C. U periodu nalivanja zrna, pri temperaturi od 38 do 40 C, ječam pretrpi manje štete od pšenice i raži, što znači da manje trpi od toplotnog udara, odnosno prisilnog zrenja.
Voda. U odnosu na ostala stna žita ječam ima najmanje potrebe za vodom, odnosno on prilično ekonomično troši zalihe vode, ima mali transpiracioni koeficijent, od 300 do 350 kod jarog i oko 450 kod ozimog ječma. Zato ječam i u sušnijim područjima daje sigurnije prinose od drugih strnih žita. Inače, ječam ima veće zahteve za vodom naročito u prvim fazama razvoja korenovog sistema. Najosetljiviji na nedostatak vlage je u fazi bokorenja i naročito u periodu između početka vlatanja i klasanja.
Zemljište. Ječam ne podnosi kisela zemljišta kao i peskovita zbog slabo razvijenog korenovog sistema, te ga treba gajiti na dubokim, rastresitim, plodnim zemljištima, slabo kisele do neutralne reakcije.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.412 sekundi
Powered by Kunena Forum