Počela žetva ječma u Pčinjskom okrugu

Više
27 jun 2022 23:36 #51248 od Lazović - Đoković Nada
Žetva ječma u Pčinjskom okrugu počela je za vikend, na lakšim peskovitim zemljištima a prema prvim rezultatima skinutih sa oglednih polja ovogodišnji rod je relativno dobar i očekuje se prosečan prinos od oko 3.9-4.9 tona po hektaru. Za razliku od pšenice ječam je bez bolesti prošao veći period razvoja tako da je prilikom kretanja u fazi sazrevanja sačuvao list zastavičar a to je jedan od uslova za relativno dobar prinos I kvalitet. Uspešnost proizvodnje žitarica u velikoj meri zavisi od završne faze tehnološkog procesa - žetve. Dobrom pripremom kombajna i njegovim podešavanjem, gubici zrna mogu da budu svedeni na prihvatljivi minimum. Tehnička ispravnost kombajna, pre početka rada, kao i podešenost za određenu kulturu/sortu, odnosno vlažnost zrna, za svaku parcelu mora biti besprekorna. Prilikom žetve u oklasku ne sme da ostane ni jedno neovršeno zrno. To se postiže i dobrim težinskim odnosom slame i zrna koji bi približno trebao da bude izjednačen: 1:1.
Značajne mere na koji način smanjiti gubitke pri žetvi:
• određivanje optimalne brzine kombajna u zavisnosti od uslova rada
• pravilna podešavanja (motovilo, kosa, bubanj, sabirna ravan, strujanje vazduha)
• pravilno podešavanje visine reza (zavisno od uslova)
• uskladiti brzinu kretanja s brzinom okretanja motovila
• smanjiti lom zrna (smanjenje gubitaka - poboljšanje kvaliteta)
Žetva ječma bi trebalo da narednih dana bude u Pčinjskom okrugu u punom jeku, poslednja kiša je samo omela žetvu bez oštećena po kvalitet jer se ječam koristi za stočnu ishranu a poljoprivredni proizvodjači su ove jeseni primenjivali manju količinu azotnih djubriva od potrebnih.
Poljoprivrednicima se savetuje da useve ječma požanju što ranije, budući da je 90% ječmova zrelo i spremno za skidanje. Do sada je požnjeveno 20% vlaga se kreće od 12,5-14% što se tiče hektolitra I on je dobar i može se očekivati skidanje roda do kraja nedelje.
Za desetak dana trebalo bi da počne i žetva pšenice ako vremenski uslovi dozvole koja je zasajana na oko 10.000 hektara što je za 30% manje od očekivanih površina. Što se tiče prinosa biće velikih razlika u prinosima od njive do njive, a procene se kreću u rasponu od 3-6 tona po hektaru

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.511 sekundi
Powered by Kunena Forum