Tradicionalni proizvodi od kukuruza

Više
29 dec 2021 09:44 #48561 od Đurić Milenko
Tradicionalni proizvodi od kukuruza

Srbija sa oko 1.000.000 hektara pod kukuruzom spada među deset najvećih izvoznika ove žitarice u svetu. U 2020. godini postavljen je rekord u dosadašnjem izvozu sa 3.637.973 tone.
Kukuruz se kod nas bez obzira na poreklo sa američkog kontinenta doživljava kao domaća autohtona biljna vrsta jer je kroz istoriju obezbeđivao hranu na ovim prostorima a pored hrane namena mu je bila raznovrsna. Ugledni srpski naučnik Dr. Đorđe Radić, prvi doktor poljoprivrednih nauka kod nas, je još 1872. godine napisao o kukuruzu: ,,Kukuruzno zrno služi čoveku za ranu u zrelom i zelenom stanju, s njima se stoka rani i goji, od njega se razna pića peku. Ono se prži i umesto kafe upotrebljava. Njegovo stablo rani u zelenom i zrelom stanju naše krave i volove, iz njega se upola zrelom stanju šećer cedi, osušeno i lišća lišeno upotrebljava za ogrev. Od lišća i listića se artija pravi, s njima se jastuci i slamarice pune, šepurine služe za ogrev, isečene i u slanoj vodi natopljenim šepurinama se rane krave muzare, a opisati sve načine kako se gotove jela od kukuruza sasvim je nemoguće jer bi se po tom obziru za svaki predeo čitava knjiga napisati mogla, svaka skoro kuća po svom uobičajenom načinu proju mesi i kulju kuva. Sad međutim, malo više mleka, pšenično brašno u smesi, soliti ili ne soliti, takođe smesiti tvrđe ili mekše to jedino zavisi od onoga ko mesi i za koga mesi”.(izvor Upotreba kukuruza, DR Vitomir Bekrić)
Koji su to tradicionalni proizvodi od kukuruza koji se i u današnje vreme nalaze na trpezama kako domaćinstava tako i u ponudi restorana sa prefiksom etno i porodičnih gazdinstava koja se bave ruralnim turizmom.
Kukuruzna proja je neukisli presni umešani hleb od čistog kukuruznog brašna. Stari načini pečenja su u crepulji i zidanoj peći a u sadašnje vreme i u rernama u električnim pećima i šporetima na čvrsto gorivo.
Kukuruzni hleb je uskisli ili fermentisani hleb koji je manje zastupljen u ponudi tradicionalnih proizvoda u odnosu na proju.
Kačamak je gusto skuvana kukuruzna prekrupa ili brašno prelivena vrelim mlekom. Kačamak se još može služiti uz kajmak, sir, kiselo mleko i jogurt.
Kuvani kukuruz takođe je dosta zastupljen na različite načine bilo da se kuva ceo klip ili se kuvaju zrna kukuruza. U nekim krajevima se ceo kukuruz u mlečnoj fazi zrelosti peče na žaru ili se peku zrna zrelog kukuruza usitnjavaju u avanu i mešaju sa šećerom.
Mladi klipovi kukuruza se mogu konzervirati kao turšija i tako čuvati za upotrebu kao salata ili prilozi drugim jelima.
Od napitaka od kukuruza je najpoznatija boza koja se dobija od neprosejanog kukuruznog brašna koje se kuva i dodaje se još hlebni kvasac. Priprema boze traje dva do tri dana.
Rakije od kukuruza i rakija komadača nekada su se pravile ali sada ih vrlo retko proizvođači prave.
Kukuruz se koristi i za spravljanje poslastica poput bazlamača, uljevuša i razvaruša.
Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo
PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.373 sekundi
Powered by Kunena Forum