UŠTEDA NA AZOTNOM ĐUBRIVU BRIŠE RAZLIKU IZMEĐU PŠENICE I OBIČNE TRAVE

Više
26 dec 2021 18:32 #48452 od Lazović - Đoković Nada
U Pčinjskom okrugu na semenu se nije štedelo prilikom jesenje setve, ali jeste na osnovnom đubrivu. Ukoliko se bude štedelo i na azotu, na proleće se neće videti razlike između pšenice i obične trave.
Šta znači inflacija u praksi, poljoprivrednici su osetili na svojoj koži u jesenjoj setvi. Rast cena poljoprivrednih proizvoda bio je daleko manji od rasta cena inputa, prvenstveno goriva koje je uslovilo sva ostala poskupljenja.
Posejano je negde oko 7.500 ha pšenice i 2.200 ha ječma. Na semenu se u Pčinjskom okrugu nije mnogo štedelo, upotreba deklarisanog semena bila je na višegodišnjem nivou jer je semenska pšenica bila čak i jeftinija, ali najveći problem je predstavljao rast cena đubriva. Osnovno đubrenje na pojedinim parcelama je potpuno izostalo , tj. znatno redukovano, pogotovo za jare kulture, dok je kod ozimih na nivou od oko sedamdeset procenata potrebnih količina fosfora i kalijuma. Ukoliko izostane upotreba azotnih đubriva u adekvatnim agrorokovima, posledice za rast I razvoj ozimih strnih žita će biti dalekosežne.
Izostanak đubrenja fosforom i kalijumom će u velikoj meri uticati na smanjenje prinosa ukoliko su parcele slabo obezbeđene hranivom što je slučaj sa 70% oranica u Pčinjskom okrugu dok na 30% biće optimalno obezbeđene. Ali, azot je nosilac prinosa, to se zna u agronomskoj praksi i nikako ne bi smelo da dođe do izostajanja primene azotnih đubriva jer tada će doći do drastičnog pada prinosa. Dakle, bez obzira na cenu koja bude, poljoprivrednici će na neki način morati da smognu snage da primene azotna đubriva u onoj meri I to za relativno visoke prinose. Jer, izostankom azotnih đubriva, pšenica neće biti pšenica već ona će biti “trava”.
Trenutno stanje useva u Pčinjskom okrugu je zadovoljavajuće. Veći deo pšenice i gotovo sav ječam posejani su u širim optimalnim rokovima do početka novembra i trenutno su u različitim fazama razvoja u zavisnosti od rokova setve i lokaliteta. Usevi pšenice su u fazi razvoja listova (BBCH 12-13), dok se usevi ječma nalaze u fazi početka bokorenja i bokorenja (BBCH 21-23). Do sada je bilo mrazeva nekoliko dana I sada bi im prijao snežni pokrivač, odnosno izostanak golomrazica.
Vizuelnim pregledom useva ječma, na pojedinim parcelama, registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na pojedinačnim biljkama.
Vizuelnim pregledom useva pšenice nije registrovano prisustvo simptoma bolesti, prisustvo lisnih vaši (Aphididae) u niskom intenzitetu napada na do 2% biljaka kao i cikade (Cicadaelidae). Takođe prilikom pregleda useva pšenice nije registrovano prisustvo aktivnih rupa od glodara poljskog miša (Apodemus sylvaticus ) i poljske voluharice ( Microtus arvalis ). Predstojeći zimski period i niske temperature uticaće na umanjeno prisustvo i razvoj patogena i štetočina.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.284 sekundi
Powered by Kunena Forum