Stanje useva na području PSSS Kraljevo-Nenad Nešović

Više
21 dec 2021 14:57 #48370 od Nešović Nenad
Novembar 2021. godine na teritoriji PSSS kraljevo karakterisalo je toplije vreme od uobičajenog sa više padavina, ali neravnomerno teritorijalno raspoređenih. Agrometeorološki uslovi bili su uglavnom povoljni za setvu, klijanje, nicanje i početne faze razvoja ozimih useva i pripremu za period mirovanja. U novembru 2021. godine bilo je više padavina u odnosu na višegodišnji prosek. Novembarske padavine su, na većem delu teritorije PSSS Kraljevo, održavale povoljnu vlažnost u površinskom i dubljim slojevima obradivog zemljišta.
Vremenski uslovi u prve dve dekade decembra su obeleženi promenljivim vremenom sa povremenom pojavom padavina, kiše, susnežice i snega
Početak treće sedmice obilovao je padavinama. Zabeležene su snežne padavine u centralnim i brdskoplaninskim područjima pri čemu je formiran snežni pokrivač . Procenat padavina u poslednjih trideset dana u odnosu na prosek je od 125 do 300%. U dosadašnjem delu jeseni padavine su znatno popravile vlažnost i zalihu vlage u dubljim slojevima obradivog zemljišta.
Nicanje posejanih useva odvijalo se u vremenskim uslovima koje su karakterisale smene niskih temperatura tokom noći i visokih dnevnih temperatura. Usled toga, na pregledanim usevima, registrovani su simptomi u vidu pega različitih boja kao i promena boje na vršnim delovima lista. Navedene promene su privremene i po stabilizaciji dnevnih i noćnih temperatura će nestati i neće uticati na dalji razvoj biljaka. Usevi ozimih strnih žita se u zavisnosti od roka setve, nalaze u fenofazi od 3 lista razvijena (BBCH 09-14) do početka bokorenja
Pregledom useva ječma, na pojedinim parcelama, registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma na pojedinačnim biljkama. U usevima pšenice nije registrovano prisustvo simptoma bolesti, a cikade su prisutne u veoma niskim brojnostima. Predstojeći zimski period i niske temperature uticaće na umanjeno prisustvo i razvoj patogena i štetočina. Tokom decembra potrebno je kontrolisati njive pod strnim žitima na prisustvo poljskih glodara pošto su žita u ovo doba godine skoro jedina hrana za ove štetočine.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.259 sekundi
Powered by Kunena Forum