SUVIŠAK PADAVINA U KLIJANJU I NICANJU PEŠNICE - Dipl.ing Darko Simić

Više
05 nov 2021 13:49 #47808 od Simić Darko
Svaka količina padavina u ratarenju dobro je došla u klijanju i nicanju ali samo u optimalnim količinama, te sigurno van svih optimalnih količina može da donese i negativne efekte. Zbog obilnih padavina prvo što je uočljivo usporen rast i razvoj ali i neujednačeno nicanje.
Kao što padavine pogoduju usevima pa i pšenici, nije dobro što se velike količine kiše uvek zadržavaju na površinama i ne mogu da se absorbuju od strane substrata, te netreba biti veliki stručnjak i konstatovati da pojavni oblik vodenih ogledala stvaraju sumnju u dobar prinos gajenih kultura. Dobar korenov sistem ima uticaj na dobre prinose, što ne možemo da kažemo da je suvišak vlage dobar preduslov za dobar prinos dok u idelanim vlažnim uslovima sa dobrom strukturom zemljišta možemo da očekujemo dobar rod i finansiski efekat gajenih kultura. Treba naglasiti da idealne vremske uslove na otvorenom polju drugim rečima rečeno optimalne laboratorijske uslove vrlo retko možemo sresti.
Ova godina je karakteristična da se za pšenicu pojavio suvišak valge u klijanju i nicanju što ne možemo da kažemo da neodgovara okopavinama. Rezultat ovakvih klimatskih turbulencija će se ostiti kasnije prolaskom pšenice kroz svoje feno faze jer će zasigurno prolaziti kroz stresne situacije.
Dipl.ing Darko Simić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.347 sekundi
Powered by Kunena Forum