Proizvodnja žitnih pahuljica

Više
30 sep 2021 07:13 #47482 od Đurić Milenko
Proizvodnja žitnih pahuljica
Neizostavan deo ishrane čovečanstva su žitarice koji su i osnovni izvor složenih ugljenih hidrata. Žitarice celog zrna su poznate kao bogat izvor nutritivnih vlakana koje su ključni faktor regulacije varenja i dobar izvor vitamina B-grupe.
Kada se govori o zdravoj ishrani ili zdravom doručku osnova su žitne pahuljice (najčešće ovas) uz dodatke sušenog voća i drugih semena biljaka koje su ili zdrave ili su u „trendu“. Upotreba žitnih pahuljica ima široku primenu u ishrani gde se služe prelivene mlekom, jogurtom, čajem ili se ubacuju pri pripremi drugih jela gde poboljšavaju teksturu, dodaju se za proizvodnju hleba ili peciva.
Proizvodnja žitnih pahuljica se obavlja jednostavnom tehnolgijom i pri tome se značajnije ne menja nutritivna vrednost namirnica.
Prvi postupak u proizvodnji pahuljica je čišćenje od zemlje, semena korova i drugih primesa preko vibracionog sita - selektora. Na ovim sitima se vrši i sortiranje zrna po kvalitetu a ventilatorom se dodatno čisti i od drugih lakših primesa poput pleve i slame. Sledeći postupak je ljuštenje. Ovim postupkom se dobija zrno žitarica bez spoljašnjeg omotača. Zrna iz ljuštilice idu u selektor za finu selekciju gde se odvajaju polomljena i nerazvijena zrna a zdrava se prebacuju na gravitaciono sito, gde se izdvajaju neoljušćena zrna i ponovo vraćaju u ljuštilicu. U komori za vlaženje i zaparavanje se pripremljenom zrnu povećava sadržaj vlage. Vlaga deaktivira nepoželjne enzime.
Postupak slepljivanja pahuljica podrazumeva da se u posebnim pećima smanjuje sadržaj vlage u zrnu, zrno se selektuje na osnovu veličine i potom se valjanjem od zrna dobjaju pahuljice. Valjanjem se dobijaju različite veličine pahuljica što zavisi od veličine i oblika zrna. Da bi se valjanje što uspešnije odvijalo potrebno je da zrna budu mekana a to se postiže na taj način što se koristi vodena para. Posle valjanja pahuljice se još jednom suše. Optimalna vlaga u pahuljicama je 11%.
Pakovanje pahuljica se vrši na taj način što se trakastim transporterima pahuljice transportuju do automatske pakerice sa vibracionim ili nekim drugim dozatorom, zatim se pakuju u vreće od 5, 10 i 25 kg ili u manja pakovanja od 0,25 kg.
Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo
PSSS ,,Poljosavet“ doo Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.602 sekundi
Powered by Kunena Forum