Mineralna đubriva za kvalitetniji rast i veće prinose ozimih useva

Više
27 sep 2021 23:39 #47377 od Lazović - Đoković Nada
Strne žitarice u Pčinjskom okrugu, mogu se posejati na većini poljoprivrednih površina na kojima se trenutno nalazi kukuruz ili neki drugi pokrovni usev.
Zaoravanje žetvenih ostataka je vredan izvor hraniva kojima će se obogatiti zemljište, a ista ta organska materija uticaće i na sprečavanje degradacije strukture zemljišta.
Rezultati mineralnog đubrenja ne zavise samo od količine primenjenog đubriva nego i od pH vrednosti zemljišta.
Kolika će količina mineralnih đubriva biti potrebna za svaku pojedinu parcelu određuje se na osnovu rezultata agrohemijske analize zemljišta i potreba za hranivima svake pojedinačne strne žitarice s obzirom na očekivani prinos.
Kako bi se ubrzao proces razlaganja organske materije i oslobađanja hraniva preporučuje se korišćenje azotnog đubriva UREA na alkalnim zemljištima. UREU nakon rasipanja poželjno je što pre uneti u zemljište kako ne bi usled povoljnih vremenskih uslova došlo do gubitka dela azota iz zemljišta u vidu NH3 (amonijaka).
Azotna đubriva nisu stimulator samo mikroorganizama nego i mladih biljaka za koje je poželjno da imaju dovoljno azota na raspolaganju, naročito kod ječma čije bokorenje počinje već u jesen, ali i pšenice koja zbog povoljnih vremenskih uslova kreće sve ranije da se seje.
Azot dodat u jesen smanjuje rizik njegovog nedostatka u rano proleće kada se ne odvija proces mineralizacije, a zbog nepovoljnih vremenskih uslova nije moguće provesti prvu prihranu u optimalnom roku.
Primenjen kroz UREU u osnovnom đubrenju unosi se u zemljište dubljom obradom, najčešće oranjem. Preporuka je primeniti 1 kg azota na 100 kg žetvenih ostataka. Najčešće se kreće od 70 – 140 kg/ha UREE .
Osim azota vrlo važnu ulogu za rast i prinos imaju i fosfor i kalijum. Oni se u zemljište unose mineralnim đubrivima NPK 16:16:16; 10-20-30 ili NP 11-52.
To su formulacije koje se takođe zaoravaju i tada daju najbolji rezultat jer su hraniva ravnomerno raspoređena u korenovoj zoni biljaka. Dovoljno su duboko unesena u zemljište, nema opasnosti od ispiranja hranjljivih soli u fazi klijanja, nicanja i ranog porasta, a budući da su fosfor i kalijum slabo pokretni u zemljištu koren će ih moći koristiti duže vreme.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.260 sekundi
Powered by Kunena Forum