Podrivanje zemljišta - Miodrag Simić PSSS Jagodina

Više
03 avg 2021 11:25 #46780 od Simić Miodrag
Postoje tri osnovna elementa od kojih zavisi uspešnost podrivanja:
- Kada je zemljište suvo bolje je podrivanje
- Radni organi sa krilcima bolje razbijaju zbijeni sloj
- Veoma teško je dobro podriti teško glinovito zemljište.
Sabijeni slojevi su obično na dubini od 30 - 40 cm. Idealno je da se radni organi sa krilcima nalaze na 2,5 - 5 cm ispod zbijenog sloja. Ako se poveća dubina rada smanjuje se uspeh rasturanja zbijenog sloja. Razmak radnih organa treba da bude podesiv, a neophodan razmak diktira: vlažnost, stepen zbijenosti, tip zemljišta, količina biljnih ostataka, dubina i debljina zbijenog sloja.
Veće radne brzine - bolje razrivanje zbijenog sloja, ali se izbacuju delovi zbijenog sloja na površinu, nepotrebno narušava površinski sloj i troši više energije. Suviše mala brzina smanjuje efekat razrivanja. Uobičajena radna brzina je 5 - 7 km/h.
Veličina traktora ( težina ) za vuču podrivača može, takođe izazvati sabijanje zemljišta, te stoga voditi računa da trag točka traktora bude pokriven podrivačkim radnim telom.
Podrivanje će se najuspešnije obaviti na strništu kada je zemljište optimalne poljske vlažnosti ili suvo. Ako je zemljište vlažno radni organi podrivača se provuku kroz zemljište bez razbijanja i mogu značajno povećati zbijenost.
Na suvom zemljištu postižu se najbolji rezultati u razbijanju zbijenih slojeva ali se povećava utrošak nafte, smanjuje se radni učinak - manja brzina kretanja.
Miodrag Simić - PSSS Jagodina

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.408 sekundi
Powered by Kunena Forum