Stanje useva na teritoriji PSSS Kraljevo-Nenad Nešović

Više
30 jun 2021 23:49 #46559 od Nešović Nenad
Proteklu sedmicu na teritoriji PSSS Kraljevo karakterisalo je veoma toplo vreme sa temperaturama vazduha znatno iznad proseka za ovo doba godine. Minimalne jutarnje temperature bile su u intervalu od 13 ˚C do 26 ˚C, a maksimalne dnevne bile su najčešće između 28 ˚C i 38 ˚C, dok je ponegde zabeleženo 39 ˚C.
Toplo i pretežno suvo vreme omogućavalo je da se brže odvija zrenje ozimih useva. Na parcelama pod ječmom žetva je toku, dok se uskoro očekuje i žetva pšenice.
Bilo je povremenih lokalnih pljuskovitih padavina koje nisu bitno uticale na poboljšanje stanja zemljišne vlage. U dosadašnjem delu meseca dospela količina padavina prosečno za celu teriotoriju Kraljeva iznosi oko 20 mm, odnosno izraženo u procentima, 50% od ukupne količine za jun. S obzirom na veoma visoke temperature vazduha i značajno povećanu potrošnju vode poljoprivrednih biljnih vrsta iz prolećne setve, zalihe vlage u zemljištu se ubrzano troše.
Za jare kulture kukuruz, krompir, suncokret, soju neophodne su nove, obilne padavine jer nastupa period kada ovi usevi imaju povećanu potrošnju i potrebe za vodom. Svako slabije snabdevanje biljaka vodom u narednom periodu može se negativno odraziti na ukupno stanje, a i na konačan prinos.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.278 sekundi
Powered by Kunena Forum