Kritične faze za sušu kod biljaka

Više
21 maj 2021 12:59 #45811 od Zlatarić Svetlana
Suša je dosta česta pojava u našoj zemlji i njene posledice na porast, razviće i prinos su utoliko veće ukoliko se javi u određenim fazama razvića biljaka, takozvanim kritičnim fazama.
Suša ustvari predstavlja nedostatak vode odnosno vlage u zemljištu zbog čega biljke nemaju dovoljno vode za svoje osnovne funkcije-potrebe kao što je proces fotosinteze, transpiracije i dalje za porast, cvetanje, oplodnju, nalivanje zrna. Postoji zemljišna i vazdušna suša i najopasnije za biljke je kada se ove dve suše udruže odnosne jave zajedno i tada je reč o tzv. Fiziološkoj suši. Zemljišna suša se javlja kada zemljište ne raspolaže dovoljnom količinom vode, a temperatura vazduha je visoka. Ukoliko je vazduh nedovoljno zasićen vodenom parom odnosno nedostatak vode u vazduhu, reč je o vazdušnoj suši. Ova suša može da bude pogubna za biljke, jer se preterano gubi voda transpiracijom i ako biljka nemože da je nadoknadi izgubljenu vodu nastupa smrt biljke.
Suša kao pojava je štetna u vreme setve, jer nema dovoljno vlage za klijanje, za dalji razvoj korenovog sistema odnosno krenovih dlašica preko kojih se odvija osmoza uzimanje vode, tako da za vreme suše bolje odolevaju suši biljke sa bolje razvijenim korenovim sistemom. Suša je štetna i u vreme intezivnog porasta , povećanja biljne mase, opolodnje,nalivanja zrna. Ipak protiv suše se može boriti pre svega navodnjavanjem, obezbeđenjem mrvičaste strukture zemljišta, đubrenjem odnosno pravilnom agrotehnikom.

PSSS Šabac Svetlana Zlatarić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.296 sekundi
Powered by Kunena Forum