Crvena detelina - Milica Janković

Više
21 maj 2021 12:46 #45810 od Janković Milica
Crvena detelina ( Trifolium pratense) višegodišnja leguminoza koja se gaji , 2-3godine, radi dobijanja zelene krme , senaže i sena. Po svom značaju u upotrebi u stočarstvu dolazi na drugo mesto odmah posle lucerke. Gaji se svuda gde su agroekološki uslovi uslovi nepovoljni za lucerku kao što je niža pH i veća vlažnost zemljišta.
To je stara gajena kultura. Njenim gajenjem mi ostavljamo zemljište nakon nje sa manje korova, u dobro rastersitom stanju i obogaćeno azotom. Prema različitim ispitivanjima azot koji crvena detelina ostavlja u zemljištu se kreće do 100 kg/ha
Ima velike zahteve za vodom pa usled toga u predelima koji su sa padavinama ispod 500 mm godišnje ne daje zadovoljavajuće prinose. Na zemljištima gde je pH=6-6,5 daje zadovoljavajuće prinose.
Odličan je predusev za većinu ratarskih kultura, a njoj su najbolji predusevi đubrene okopavine i strna žita. Vraća se na istu parcelu nakon 5. godina.
Osnovnu obradu izvesti na dubinu od 30-35 cm. Predsetvenu pripremu uraditi 7-10 dana pre setve i cilj te radnje je dobiti poravnatu, ravnu i dobro usitnjenu površinu parcele mrvičaste strukture kako bi se setva uradila kvaliteno.
Đubrenje izvesti po preporuci koja je dobijena nakon urađene agrohemijske analize. Okvirno svu količinu od 80-120 kg/ha fosfora i 80-100 kg/ha kalijuma uneti sa osnovnom obradom, a od 30-60 kg/ha azota se delom unosi pod osnovnu obradu , a ostatak pri setvi.
Imamo dva vremena setve i to u proleće koja obuhvata period od kraja marta pa do polovine aprila i jesenju od kraja avgusta pa do polovine septembra.Poštovanje ovog vremena nam omogućava da se biljke u proleće dovoljno razviju da izbegnu posledice suše, a u jesen da budu dovoljnio otporne na rane jesenje mrazeve. Setva se obavlja sa 12-14 kg/ha deklarisanog semena sejalicama na dubinu 1-2 cm.Setva se obavlja na međuredni razmak od 12,5 cm.
Ako je godina povoljna u prvoj godini može dati dva otkosa, a u drugoj i trećoj najčešće 3-4 okosa. Prinos zelene krme se kreće od 30-40 t/ha, a sena do8 - 10 t/ha. Najveći prinos je u drugoj godini korišćenja.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.357 sekundi
Powered by Kunena Forum