Plodored kod suncokreta - Darko Simić

Više
21 apr 2021 11:24 #45547 od Simić Darko
Plodored i plodosmena veoma znacajni cinioci proizvodnje svih ratarskih useva, ipak su za suncokret od presudnog znacaja. Iskustvo poslednjih godina pokazuje da se suncokret mora gajiti u plodoredu, jer tada bolesti, stetocine i paraziti uzimaju takvog maha, da mogu potpuno unistiti biljke. Zato se preporucuje visepoljni plodored, u kojem bi suncokret na istu njivu dosao tek posle pet godina, a jos bolje posle sest ili sedam godina.
Podaci iz mnogobrojnih ogleda, a isto tako rezultati u sirokoj proizvodnji, su pokazali da svakim povecanjem razmaka izmedju setve na istoj parceli prinos suncokreta raste. Razlike u prinosima rezultat su, pre svega, smanjenog broja bolesti ciji uzrocnici uglavnom prezimljavaju u zaostalim zetvenim ostacima, bilo da se oni zaoru ili ostanu na povrsini.
Suncokret dobro koristi vlagu iz zemljista, cak i sa vece dubine. Po toj osobini slican je secernoj repi i lucerki, pa ga zbog toga ne treba sejati neposredno posle ovih useva, narocito na zemljistu sa dubokim nivoom podzemne vode i na kojem godisnje padne manje od 600 mm kise..
Dobri predusevi za suncokret su psenica, ostala strna zita i kukuruz, ali pod uslovom da su za kukuruz upotrebljeni herbicidi koji ne ostecuju suncokret. Suncokret je dobar predusev za ozima zita. Skida se krajem leta i pocetkom jeseni, tako da ima dosta vremena za osnovnu i predsetvenu pripremu zemljista. Suncokret je dobar predusev i zbog toga sto rano sklapa redove, liscem zaseni zemljiste i na taj nacin sprecava rast korova i smanjuje zatravljenost sledeceg useva.
Nedostatak suncokreta kao preduseva je u tome sto se prilikom setve prosipa mnogo semena, koji vec naredne godine nice i stvara posebne probleme u sledecem usevu. Ova pojava je narocito izrazena na parcelama gde je posle suncokreta posejana secerna repa.
Dipl.ing Darko Simić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.321 sekundi
Powered by Kunena Forum